WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam wonen in 4 stappen: zo pak je dat aan

Nu we met z’n allen meer thuis zijn is fijn wonen belangrijker dan ooit. Daarom is dit het uitgelezen moment om duurzame keuzes voor je huis te maken. Want dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf én je portemonnee. Deze 4 stappen kun je nu al zetten.

In samenwerking met Centraal Beheer

Wek je eigen energie op

Wie groen wil wonen begint bij het zelf opwekken van energie. Want alles wat je zelf genereert betaal je niet aan de energieleverancier, dus dat is pure winst. Met zonnepanelen op het dak bespaar je direct energie, ook als de zon niet fel schijnt. Benieuwd wat de kosten zijn, of je dak geschikt is en wat de terugverdientijd is? Doe de dakscan en zie gemakkelijk hoeveel jij kan besparen . En omdat het uitzoekwerk al gedaan is, kun je direct de voordelen zien, wat je woonsituatie ook is.

Zorg voor goede isolatie

Goede isolatie zorgt in de winter voor lagere stookkosten en houdt een huis ‘s zomers langer koel. Isolatie van de vloer kan met speciale korrels of kussens in de kruipruimte, of door de vloer af te dichten met platen, purschuim of isolatiebeton. Spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door een specialist, meestal is deze klus binnen een dag geklaard. Wie geen spouwmuren heeft kan ook isolatiemateriaal aanbrengen op de buitenmuur. Vaak vergeten, maar heel belangrijk: het dak. Je zult nog versteld staan over hoeveel warmte er via deze weg verdwijnt. Door de zolderruimte met isolatieschuimplaten te laten isoleren kun je dit voorkomen. Gebruik je de zolderruimte weinig? Dan kun je ervoor kiezen het geïsoleerde dak niet verder af te werken. Zo bespaar je energie, maar blijven de kosten beperkt. Ontdek bij Centraal Beheer wat u kunt besparen met woningisolatie.

vtwonen | duurzaam wonen in vier stappen | basic eetkamer met grijze muur, witte hanglamp en houten vintage stoelen
vtwonen | duurzaam wonen in vier stappen basic interieur met grijze foto collage muur

Kies voor groen!

Letterlijk in dit geval. Want planten passen niet alleen bij de woontrends van nu, ze dragen ook bij aan het verduurzamen van je huis. Omdat planten vervuiling uit de lucht filteren, verbeteren ze het binnenklimaat. Ze hebben een zuiverende werking en zorgen voor meer zuurstof, mooi meegenomen dus. Bovendien kan het aanleggen van een groen dak bijdragen aan de isolatie van de ruimte eronder. Zo’n dak kun je aanleggen op je huis, maar een carport of schuur volstaat ook. De isolerende werking bespaart niet alleen energie binnenshuis, groendaken zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit, houden insecten levend en kleuren het zwarte dakenlandschap in de stad groen.

Alle beetjes helpen

Een woning verduurzamen hoeft niet altijd ingrijpend te zijn, met kleine aanpassingen kom je ook al een heel eind. Is het tijd voor nieuwe verlichting? Ga voor ledlampen in plaats van een ouderwets peertje, investeer in een slimme thermostaat zodat je inzicht krijgt in je energieverbruik, vang regenwater op en gebruik dit om de planten water te geven en isoleer je huis met dubbelglas, tochtstrips en gordijnen.

Meer woonvragen?

Neem een kijkje op de website van Centraal Beheer. Of je nu grote plannen hebt of kleine klussen: je vindt er handige tips, info en oplossingen voor meer woonplezier.

 

nog meer: Samenwerking