WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Actieplan thuiswerken: zo creëer je een fijne en gezonde werkplek

We werken momenteel meer thuis dan ooit en dat is voor veel mensen best even wennen. Nooit eerder was het zo belangrijk een fijne én gezonde werkplek te hebben in eigen huis. Wij leggen uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

In samenwerking met Centraal Beheer

Sta vroeg op

Toegegeven, het is verleidelijk om tijdens het thuiswerken eerst flink uit te slapen om vervolgens in joggingbroek achter de laptop te kruipen. Toch is het slimmer om op tijd op te staan, het bed op te maken en je aan te kleden. Je voelt je energieker en kunt de dag rustig beginnen. Neem de tijd voor koffie of een ontbijt en doe dit niet achter de computer. Een vroege ochtendwandeling doet ook wonderen voor de productiviteit.

Zorg voor een gezonde werkplek

Waar je deze periode ook werkt in huis, probeer er met wat kleine aanpassingen een gezonde werkplek van te maken. Kies een plek met voldoende (natuurlijk) licht en goede ventilatie. Let erop dat je stoel zo ergonomisch mogelijk is, liefst eentje met rugleuning, zodat je rechtop kunt zitten. Werk je op een laptop? Zet ‘m op een stapel boeken en gebruik een losse muis en toetsenbord om schouderklachten te voorkomen. Wissel zo nu en dan van plek, stoel of zithouding en kom regelmatig in beweging. Nog een kleine aanpassing met groots effect: ga voor groen. Behalve dat kamerplanten iedere ruimte opfleuren, zuiveren ze de lucht en zorgen ze voor een betere concentratie. Mooi meegenomen dus.

Lang plezier van je werkplek

Dit is hét moment om je werkplek ook voor de langere termijn eens onder de loep te nemen. Met kleine aanpassingen (zoals een fijne bureaustoel, een paar mooie planten) kom je al een heel eind, maar denk ook eens aan een iets groter project. Als je dan toch uren naar de muur voor je kijkt, waarom zou je ‘m dan geen mooi kleurtje geven? Of creëer een slimme opbergplek voor je kantoorspullen door een wandrek aan de muur te bevestigen. Heb je ergens in huis een mooi nisje of ander hoekje? Voor een werkplek hoef je geen aparte kamer in te nemen. Een ongebruikte hoek op de overloop is soms al genoeg, zeker als je er iets moois van maakt. Met een paar persoonlijke ingrepen creëer je binnen een mum van tijd een inspirerende werkplek!

Tip: ben je in loondienst? Ga bij je werkgever na of je gemaakte kosten voor een arbo-proof werkplek mag declareren.

Maak tijdsblokken

Voor sommigen is thuiswerken een combinatie van aandacht geven aan en de zorg voor kinderen, videobellen met collega’s en de hond uitlaten. Al die verschillende ‘petten’ kunnen rommelig aanvoelen en zorgen voor ruis. Een handige tip is de dag op te delen in tijdsblokken. Reserveer de ochtenden bijvoorbeeld om tijd met je kinderen door te brengen en plan werk of (online) vergaderen zoveel mogelijk in na de lunch. Stel je huisgenoten en collega’s op de hoogte van deze tijden, zodat je niet gestoord wordt.

Blijf in contact

Mis je je collega’s? Houd contact door zo nu en dan even te bellen. Praat hierbij niet alleen over werk, maar vraag ook hoe het met ze gaat en wat ze buiten het werk nu bezighoudt. Probeer vast werkoverleg zoveel mogelijk te laten staan en vergeet ook de gezellige vrijdagmiddagborrels-op-afstand niet!

Leg het werk weg

Zit de werkdag erop? Door je werkspullen op te bergen en ze niet in het zicht te laten liggen kun je werk en privé makkelijker gescheiden houden. Maak een plank vrij in de kast, of berg alles op in een bak met deksel. Heb je aan de keukentafel gewerkt? Zorg er dan voor dat deze ‘s avonds weer vrij is voor het avondeten. Zo blijft werk echt werk en privé, privé.

Meer woonvragen?

Neem een kijkje op de website van Centraal Beheer. Of je nu grote plannen hebt of kleine klussen: je vindt er handige tips, info en oplossingen voor meer woonplezier. Centraal Beheer doet namelijk meer dan alleen verzekeren; ze helpen je ook bij al je woonvragen. Of je nu klant bent of niet. Zo helpen ze je bijvoorbeeld met het zoeken van het huis dat bij je past, het verzekeren van je spullen en het verduurzamen van je woning. Maar denk ook aan het monteren van een badkamerventilator en het realiseren van een thuiswerkplek of speelkamer voor de kinderen. Alles voor dat fijne thuisgevoel.

nog meer: Samenwerking