WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

7x slimme ventilatietips voor in huis

Wist je dat een derde van de Nederlanders kampt met slaap- en gezondheidsproblemen door teveel vocht en een gebrek aan frisse lucht in huis? Wij zetten de belangrijkste cijfers, weetjes en ventilatietips voor een gezond klimaat in huis, op een rij. (in samenwerking met Jaga)Jaga ventilatietips

Waarom is ventileren belangrijk?

Je woning ventileren is belangrijk voor je gezondheid. In een vochtige omgeving kunnen schimmels en bacteriën ontstaan, die vervolgens weer kwaaltjes als hoofdpijn, benauwdheid, huidaandoeningen en en gevoelige ogen kunnen veroorzaken.

Wist je dat 80 procent van de Europeanen een slecht geventileerde woning heeft? En dat kinderen die in een vochtig huis leven 3 keer meer kans hebben op gezondheidsklachten? Het is de hoogste tijd om daar iets aan te doen. Wij hebben 7 ventilatietips voor je verzameld.

Jaga ventilatie

Ventilatietips

  • Het is elke avond weer een dilemma: slaap je met het raam open voor frisse lucht of toch niet want best koud en lawaaierig? Natuurlijk doe je er goed aan een raampje open te zetten, maar wist je dat het positieve effect van het huis ’luchten’ alweer een half uur nadat je het raam sluit is verdwenen? Meerdere keren op een dag je huis luchten (zo’n 10 minuten per keer) heeft meer effect dan één keer lang het raam openzetten. Idealiter laat je 24/7 frisse lucht binnen. Ventileer het hele jaar door, ’s zomers en ’s winters.
  • Tref je in de badkamer van je hotel een raamwisser aan, zo’n knap design dat hangt aan de douchewand? Nou, die liggen er dus niet voor de sier. Door na het douchen de wanden schoon te vegen, hoeft het water niet te verdampen en verdwijnt het vrijwel direct in de afvoer. Handig voor thuis, zo’n raamwisser. Voor een paar euro heb je er al eentje.
  • Zorg dat de temperatuur in huis nooit lager is dan 15 graden. Ook ‘s nachts, want kou trekt vocht aan en vocht wil je voorkomen.
  • Plaats een ventilatiesysteem in huis. Ventilatiesystemen voeren namelijk de vochtige en ongezonde lucht van binnen naar buiten, en frisse lucht van buiten naar binnen. Vaak is het zo dat hoe beter je je huis isoleert, hoe minder goed je huis geventileerd wordt. Is dat bij jou ook het geval? Dan kun je de hulp inschakelen van Jaga. Zij zorgen voor een gezonde lucht – en dus leefomgeving en maken korte metten met onnodige stookkosten. Lucky for us doen ze dat met knappe radiatoren die gezien mogen worden. Radiatoren die een ruimte verwarmen, koelen én ventileren. Ook zijn de radiatoren verkrijgbaar in 55 kleuren en in verschillende formaten. Er is dus voor iedere woonstijl een radiator.
  • Heb je al een ventilatiesysteem? Controleer deze zo nu en dan om vocht- en vuilophopingen in het systeem te voorkomen en zorg elke 2 jaar voor onderhoud.
  • Houd na het badderen of douchen de badkamerdeur gesloten en het raampje open voor ongeveer 3 uur. Zo kan de boel goed ventileren en trekt het vocht niet het huis in. Heb je geen raam in de badkamer? Gooi dan de badkamerdeur wagenwijd open en zorg dat er op de gang of in de buurt een raampje openstaat.
  • Voorkom het gebruik van schadelijke stoffen in huis. Schilder bijvoorbeeld met oplosmiddelvrije verf. Rook niet in huis, dit maakt direct een groot verschil in de luchtkwaliteit. Vocht in huis verminder je door de was buiten te drogen, te koken met de deksel op de pan en de vloer te drogen na het dweilen. Vergeet ook niet de afzuigkap te gebruiken en deze tot 30 minuten na het koken aan te laten staan.

Ventilatiedeskundige inschakelen

Wil je meer weten over een fris binnenklimaat? Bezoek Jaga.nl voor meer informatie of neem contact op met een ventilatiedeskundige, die samen met jou zoekt naar de beste oplossing in huis. Zo, nu kun je weer opgelucht ademhalen!

Bron: in samenwerking met Jaga

nog meer: Samenwerking