WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 tips voor de mooiste kersttafel

Kerst is hét moment om uit te pakken met cadeaus, lekker eten, gezelligheid en versiering. Want zeg nou zelf: er gaat toch niets boven ontbijten, brunchen of dineren aan een feestelijk gedekte tafel? Met deze 4 snelle decoratietips wordt iedere kersttafel een plaatje. (in samenwerking met Xenos)Tafelen met kerst

Tip 1: kies een thema of kleurenpalet

Het is net als met het versieren van de kerstboom: door te kiezen voor een duidelijk thema of terugkerende kleur voorkom je een onrustig geheel. Kies bijvoorbeeld voor een sterren-thema met kerstservies en haal speciaal voor deze ochtend, middag of avond het goudkleurige bestek uit de kast. Door zoveel mogelijk één overkoepelende kleur aan te houden en subtiel terug te laten komen in alle decoraties blijft het overzichtelijk. Een rustige basis is het halve werk, want behalve dat een wit tafelkleed of lichte loper een luxe uitstraling heeft, laat het al die glimmende details nog meer sprankelen.

Idee: rol een restje mooi behang uit over het midden van de tafel en je hebt een feestelijke wegwerploper.

Tip 2: mix en match!

Geef je servies alle aandacht door te werken met lagen. Stapel borden van groot naar klein op, waarbij je voor iedere gang een exemplaar kiest. Verschillende dessins mogen gemixt worden, zolang je probeert één accentkleur te gebruiken. Vergeet ook het onderbord niet, deze is meestal voor de sier, maar maakt het geheel net even wat voller én feestelijker. Zo’n onderbord kun je trouwens ook goed gebruiken als verzamelplek voor potjes jam, sauzen, vleeswaren of melk en suiker. Voor een extra aangekleed effect staat er naast ieder bord een champagne flute, óók als er geen bubbels worden geschonken.

Idee: heb je alleen wit servies? Leg kleurrijke servetten tussen de verschillende borden of ga zelf aan de slag met een (gouden) porseleinstift.

Tip 3: denk aan de decoratie

Geen kerst zonder kaarslicht. Zet één grote kaarsenstandaard met dinerkaarsen op tafel of verzamel al je losse kandelaren en maak een rijtje van lichtjes over de hele lengte van je tafel. Wissel af in hoogte, vorm en kleur voor een opvallend geheel.

Tip 4: maak het persoonlijk

Niets leuker dan dat je gasten zich welkom voelen aan jouw uitbundig gedekte tafel. Schrijf met glas- of krijtstift de namen van al je tafelgenoten op de glazen, staat niet alleen decoratief, het is meteen ook een handige tafelschikking. Print het menu uit, leg dit op het bovenste bord of rol het op met een mooi lint erom. Geef je graag een cadeautje mee aan je gasten? Zet een kerstboom-vormig bakje naast ieder bord, laat je gasten het gebruiken en geef het ze na afloop mee naar huis, succes gegarandeerd!

Aan de slag!

Begin aan jouw eigen kersttafel met de grote collectie kerstitems van Xenos. Kijk op http://www.xenos.nl/winkels voor een winkel bij jou in de buurt. Nog meer kerstinspiratie doe je hier op.

Bron: in samenwerking met Xenos

nog meer: Samenwerking