WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Let op: energielabel (nu echt) verplicht!

Energielabel? Jarenlang maakte niemand zich er druk over. Het was officieel verplicht, maar omdat er geen consequenties waren als zo’n label ontbrak, werd er weinig gebruik van gemaakt. Sinds 1 januari 2015 is dat anders: wie zijn woning verkoopt zonder energielabel riskeert een boete van 405 euro. De eerste boetes zijn al uitgedeeld!

Zeer zuinig tot zeer onzuinig

Een boete of een hoop geregel. Daar zit niemand op te wachten. Gelukkig heeft de overheid het vrij eenvoudig gemaakt om het juiste energielabel op je huis te plakken. Hoe dat werkt? In januari of februari 2015 krijg je als huiseigenaar zonder energielabel een voorlopig energielabel per post thuis toegestuurd. Dit label is gebaseerd op gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare woningen. Het geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig jouw huis is in vergelijking met soortgelijke woningen.

Label aanpassen

De kans is groot dat jouw huis veel energiezuiniger is dan het voorlopig energielabel aangeeft. De schatting gaat namelijk uit van het bouwjaar van je huis en gaat voorbij aan verbeteringen die in de loop der jaren zijn aangebracht. Beschik je bijvoorbeeld over goede isolatie, dubbel glas en zonnepanelen? Dan kun je dat via een website aangeven. Je moet daarvoor informatie aanleveren met actuele gegevens over de verbeteringen die zijn aangebracht in je woning. Vervolgens kies je via de site zelf een adviseur, die jouw aanvraag beoordeelt en ervoor zorgt dat het label gewijzigd wordt. Dat kost, afhankelijk van de kosten die de adviseur in rekening brengt, één tot enkele tientjes.

De voordelen van energiezuinig

Met deze maatregel probeert de overheid Nederlanders aan te zetten tot energiezuiniger wonen. Op dit moment is ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot in Nederland terug te voeren tot de bebouwde omgeving. Tegelijkertijd zijn er al huizen die geen energie kosten maar opleveren. De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn duidelijk: behagelijker en comfortabeler wonen, een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot voor een beter milieu en waardestijging van de woning.

Uitzonderingen

Het energielabel is verplicht, maar er zijn uitzonderingen. Bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoef je geen energielabel te overhandigen. Lees hier wanneer het energielabel verplicht is.

Bron: in samenwerking met Obvion

nog meer: Overig