WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verkopen of verbouwen?

Verkopen of verbouwen? Veel mensen zitten met dat dilemma. Je huis is inmiddels écht te krap en na jaren in dezelfde woning ben je eigenlijk best wel eens toe aan een frisse start in een nieuw huis. Maar aan de andere kant. De school van de kinderen is op loopafstand. De buurt is top. En je moet eerst nog je eigen woning verkopen voor je kunt verhuizen. Blijven of weggaan? De volgende vragen helpen je de juiste keuze te maken.

Wat is je budget?

De eerste stap is inzicht te krijgen in je budget. Een hypotheek, eigen geld, eventuele overwaarde of afschrijving van je huidige huis. En wat kan je, of beter, wil je per maand kwijt zijn aan woonlasten? Je budget bepaalt in grote mate of je jouw wensen kan realiseren. Weten wat jij kunt lenen? Bereken hier je maximale hypotheek.

Wat zijn je woonwensen?

Wat zijn jouw woonwensen eigenlijk? Ga er eens goed voor zitten en maak samen met je eventuele partner een overzicht van waar jouw/jullie ideale huis aan moet voldoen. Locatie: Waar staat het huis? Hoe ziet de buurt eruit? Huis: Hoeveel kamers zitten er in het huis? Is er ruimte voor een werkkamer of een extra plek voor de kinderen? Tuin: Ligt je tuin in goede windrichting? Hoe is het uitzicht? En heb je een garage?

Verhuizen?

De locatie van je huis en de afmeting van de tuin zijn (meestal) niet te veranderen. Staat je huidige woning ook niet op de goede plek? En voldoet de tuin niet aan jouw wensen? Dan is verhuizen een waarschijnlijk de beste optie. Zoek dan eens op Funda aan de hand van jouw woonwensen.

Verbouwen?

Is jouw woning qua locatie perfect? Bedenk dan dat elk huis tot op zekere hoogte aan te passen is naar jouw wensen. Inventariseer wat hiervoor nodig is? Wil je een extra verdieping voor een nieuwe slaapkamer? Of wil je de woonkamer uitbouwen? Informeer vervolgens bij de gemeente wat er nodig is om de juiste vergunning te krijgen. Daarna is het raadzaam om met een architect of aannemer om tafel te gaan. Zij kunnen een inschatting maken wat het kost om jouw huis naar wens te verbouwen en er je droomhuis van te maken. Kijk voor meer inspiratie ook op Zo wil ik wonen.

stoel-trap-verbouwen Verbouwen of verkopen?

Lees ook

Bron: in samenwerking met Obvion

nog meer: nieuwe woning kopen