WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geen vast contract, toch kopen: de mogelijkheden

Werk je als ZZP’er of flexwerker dan kan het best lastig zijn om een huis te kunnen kopen. Hoewel er niet zo snel meer een vast contract wordt geboden, zijn hypotheekverstrekkers nog steeds huiverig om een hypotheek te verstrekken aan mensen zonder vast inkomen. Heb je geen vast contract of werk je als zelfstandige? Dan bestaan er toch mogelijkheden om een huis te kunnen kopen. We zetten ze voor je op een rijtje.

vakkenkast

Intentieverklaring

Heb je een tijdelijk contract? Probeer dan van je werkgever een intentieverklaring te krijgen waarmee je mogelijk de hypotheek rond kunt krijgen. Daarmee geeft hij aan dat hij de intentie heeft om je een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Nog even wachten

Wettelijk is bepaald dat de flexwerker minimaal de cijfers van de afgelopen drie jaar moet laten zien. Of twee jaar, met een prognose voor het lopende jaar. Pas als die er zijn, is de hypotheekverstrekker bereid om over een hypotheek na te denken. Wacht dus nog even voor je die cijfers kunt overhandigen.

Hulp van ouders

Als je als zelfstandige of flexwerker niet genoeg kan lenen om een huis te kopen, kun je wellicht bij je ouders aankloppen voor hulp. Zij kunnen bijvoorbeeld borg staan voor maximaal 30 procent van de waarde van de woning. Houd er wel rekening mee dat deze regeling uit gaat van een gunstig toekomstperspectief, want na vijf jaar moet de aanvrager in staat zijn alle kosten zelf te dragen. Daarnaast kunnen ouders helpen door middel van een schenking. Tot 1 januari 2015 mogen ouders hun kinderen zelfs tot 100.000 euro belastingvrij schenken.

Perspectiefverklaring

Waarschijnlijk bieden wetgever en hypotheekverstrekkers in de toekomst meer mogelijkheden voor ZZP’ers en flexwerkers die graag een huis willen kopen. Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis hebben afgelopen jaar een pilot opgezet waarin flexwerkers bij Randstad met een minder lange werkhistorie toch in aanmerking konden komen voor een hypotheek door een zogenoemde perspectiefverklaaring. Bonnie Bastiaan Net van Obvion legt uit wat de gedachte achter deze pilot is; ‘Het aantal flexwerkers neemt flink toe – in de toekomst heeft een derde van de Nederlandse beroepsbevolking flexibel werk. Dan is het eigenlijk raar dat we bij het verstrekken van de hypotheek alleen naar het verleden kijken. Het gaat er ten slotte om dat de hypotheekrente in de toekomst betaald kan worden! Vandaar de perspectiefverklaring, waarbij Randstad bijvoorbeeld kijkt naar de regionale ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid. Wat is de prognose voor deze medewerker?’

directeursbureau

zwevend-wit-dressoir

Lees ook

Bron: in samenwerking met Obvion
Beeld: uit vtwonen binnenkijker

nog meer: nieuwe woning kopen