WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een monument kopen, waar moet ik op letten?

Een bezoek aan een monument maakt gelukkiger dan sporten of naar kunst kijken, zo blijkt uit Brits onderzoek. Toegegeven – oud is mooi. Helemaal om in te wonen. Een prachtig pand in de binnenstad, of een authentieke boerderij – het is een wens die veel mensen koesteren. Waar moet je op letten bij het aankopen van een monument?

boerderij-monument-keuken2

Oud in soorten en maten

Nederland kent verschillende soorten monumenten: rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. En om het eenvoudig te maken – die verschillende type monumenten hebben ook allemaal andere financiële voordelen. Het meest bekend is het rijksmonument. Daar zijn er zo’n 62.000 van, waarvan de helft woning is. Wil jij de trotse eigenaar worden van een monument? Bekijk dan goed wat voor soort monument het is, en welke regels er aan gekoppeld zijn.

Financiële voordelen

Aan een statig oud pand of authentieke boerderij hangt vaak een aardig hoog prijskaartje. Maar er zijn financiële voordelen. Via het Nationaal restauratiefonds worden speciale hypotheken voor monumenten aangeboden, met een lagere rente. De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat rijksmonumenten goed onderhouden worden, daarom hebben ze bijvoorbeeld de Subsidieregeling instandhouding monumenten. Dat is een regeling waarmee je gedeeltelijk het onderhoud van een monument kan financieren. De onderhoudskosten van een rijksmonument zijn ook vaak fiscaal aftrekbaar.

Avontuurlijk

Ondanks de fiscale voordelen blijft de aanschaf van een (rijks)monument een avontuurlijke gebeurtenis. Vaak zie je dat het gecombineerd wordt met ondernemerschap. Ligt je boerderij langs een drukke fietsroute? Begin een brouwerij en serveer je eigen bier op je terras. Statig pand in de binnenstad? Misschien is een stuk van je huis wel geschikt als museum. Met monumenten is veel mogelijk. Praat er over met anderen of met een hypotheekadviseur.

boerderij-slaapkamer-zwart-wit

boerderij-ketting-roze-zwart-wit

Lees ook

Bron: in samenwerking met Obvion
Beeld: uit vtwonen binnenkijker

nog meer: nieuwe woning kopen