WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van zolder naar kinderkamer in 3 stappen

Gezinsuitbreiding kan een goede reden zijn om te verhuizen naar een huis met meer kamers. Maar heb je er al eens aan gedacht om de zolder te verbouwen tot kinderkamer? (in samenwerking met Velux Nederland)Dakkapel zolder kinderkamer

Van zolder naar kinderkamer

Op zolder komt vaak te weinig daglicht binnen. Daarom zetten we hem vol met dozen en andere rommel waar we in huis geen plek voor hebben, terwijl het ook een extra kamer kan zijn als er behoefte is aan meer ruimte in huis. Bijvoorbeeld als er een tweede kindje op komst is. Voor kinderen is de zolder de ultieme slaap- en speelkamer, mits deze speciaal voor dat doel is ingericht natuurlijk. En dat laatste is eenvoudiger dan je denkt.

1. Maak een fijne verdeling

Een kind gebruikt zijn slaapkamer niet alleen om te slapen, maar ook om te spelen. Zorg dus dat je de ruimte zo indeelt dat daar voldoende ruimte voor is én dat de indeling aansluit bij de wensen van het kind. Een kind dat graag op z’n bed ligt te lezen, zal het bed misschien het liefst onder het raam willen, terwijl een kind dat graag tekent daar misschien liever een bureau wil. Tip: de schuine wanden zijn ideaal voor het maken van een bedstee (of twee!). Heeft jouw zolder zichtbare houten balken? Deze zijn ideaal voor het ophangen van een schommel.

Kinderkamer zolder dakkapel

2. Zorg voor voldoende daglicht

Om te spelen is er daglicht nodig. Is dat er niet? Dat kun je heel eenvoudig oplossen met een dakkapel. De ‘dakkapel serre’ van Velux Nederland heeft ook dakramen aan de bovenzijde, waardoor het ontwerp tot drie keer meer daglicht binnenlaat dan een traditionele dakkapel. De dakkapel is binnen een dag en, in de meeste situaties, zelfs zonder vergunning te plaatsen. Op die manier verandert een donkere rommelzolder dus zonder een ingrijpende verbouwing in de ultieme slaap- en/of speelkamer voor een van je kinderen.

3. Creëer extra (opberg)ruimte

Omdat de dakkapel tot 60 centimeter uit het dak steekt, zorgt deze niet alleen voor het nodige daglicht maar ook voor extra ruimte. Voor het bed bijvoorbeeld. Zo kan je kind ’s avonds voor het slapen gaan naar een echte sterrenhemel kijken in plaats van naar de plastic glow-in-the-dark versie van het heelal. Maar je kunt er ook een bureautje plaatsen, of de ruimte vrijlaten om te spelen. Opbergruimte voor speelgoed en kleding creëer je door handig gebruik te maken van het schuine dak en bijvoorbeeld op maat gemaakte schuifkasten onder de schuine wanden te plaatsen.

Bron: in samenwerking met Velux Nederland

nog meer: Licht in huis