WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY-idee: zo maak je een poppenhuis van een oude kast 

Een (oude) kast is snel en simpel om te toveren tot een geweldig poppenhuis met meerdere verdiepingen. Het zelfgemaakte gordijn ervoor is niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook ideaal om de boel af te sluiten als de miniatuur-huisgenoten er een zootje van hebben gemaakt. Zelf maken? Lees hier het stappenplan.

kast gordijnen behang

Stap 1: van kast tot poppenhuis 

De eerste stap bij het maken van een poppenhuis is op zoek gaan naar een oude kast. Misschien heb je er één op zolder staan, en anders kun je altijd terecht bij een tweedehands winkel of op Marktplaats. De oude kast op het beeld hierboven vond stylist Kim van Rossenberg bij Van Dijk en Ko, een enorme loods van ongeveer 2500 m2 in Amsterdam-Noord, die vol staat met vintage, brocante en antieke meubels en woonaccessoires.   

Wil je de oude kast een kleur geven? Maak hem dan eerst schoon met een ontvetter. Schuur het meubel goed op en maak de kast stofvrij. Daarna kan er geverfd worden. Leg voor de zekerheid een afdekzeil of wat kranten neer en zet de kast in de grondverf. Als je krijtverf gebruikt hoeft dat vaak niet, behalve bij eikenhoutenmeubels. Tip voor het verven: je zorgt ervoor dat je geen strepen krijgt door te werken in een verticale richting en daarna horizontaal uit te rollen.  

Heb je een mooie oude kast gevonden, maar is iemand anders losgegaan met een verfkleur die je niet mooi vindt? Dan hebben we goed nieuws: elk houten meubels kan weer teruggebracht worden naar zijn oude glorie. Dat doe je zo

Stap 2: gordijn 

Stap twee is het maken van een gordijn. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stuk stof, stylist Kim koos voor roze gewassen linnen. Op de stof hoef je geen plooiband of haakjes te bevestigen. Je kunt de stof ook gewoon met kleine spijkertjes in de kast tikken. Hang er een wit touwtje omheen en klaar ben je. 

Stap 3: inrichting 

Dan het leukste deel van dit DIY-project: de kast inrichten. Want zonder poppenhuisspulletjes geen poppenhuis. Mooie miniatuur-items vind je onder andere bij Maileg, een Deens merk van het Deense stel Dorthe en Erik Malil. In de collectie van het merk vind je allerlei knuffels in pasteltinten zoals schattige muizen en konijnen, maar ze hebben ook veel poppenhuis-items. Denk aan vintage bedjes, kussens en zitzakken, allemaal in een lief, romantisch sfeertje.  

Kinderkamer DIY’s 

Vind je het leuk om samen met je zoon of dochter creatief bezig te zijn? Op vtwonen.nl vind je veel zelfmakers voor de kinderkamer. Zo verzamelden we in dit artikel de leukste ideeën voor wanddecoratie in de kinderkamer, zoals een wandkapstok of een inklapbaar wandbureau. Maar je kunt met onze stappenplannen ook meubels maken, zoals dit kinderbed of deze handige opbergbank

nog meer: kinderkamer inspiratie