WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

groen en steen in Teramo Abruzzo Italie

Italiaanse flessen tuin

Den Haag is mijn geboortestad maar ik woon al heel lang in Italie, sinds 11 jaar op de grens van de Marche en Abruzzo,een verrassende, mooie streek in midden-Italië. De ruige ongerepte natuur, mooie zandstranden, middeleeuwse steden, eeuwenoude kerken en kastelen. Samen met mijn man, die architect is bezoeken we veel oude huizen op het platteland voor restauratie, in de schuren van de huizen komen we dan vaak vergeten buikflessen tegen onder een dikke laag stof…… Ik heb ze inmiddels in diverse soorten en maten in huis en in de tuin staan, ik geef ze vaak cadeau aan vrienden, maar ik vind het ook leuk om aan onze klanten te geven na een verbouwing, er is altijd wel een mooi hoekje in hun verbouwde oude boerderij te vinden voor een Damigiana, zoals de flessen officieel heten. De antieke Damigiana hebben een andere hals dan de latere flessen en vaak zie je luchtbellen in het glas zitten. Het woord Damigiana komt van het Franse “Dame Jeanne” . Er wordt gezegd dat koningin Giovanna I van Napels (1326-1382) als bescherming tegen een stortregen haar toevlucht zocht in de werkplaats van een glasblazer. Terwijl de koningin wachtte tot het ophield met regenen, was ze geïntrigeerd door het proces van het maken van glazen flessen en vroeg om er een zelf te mogen maken.
Volgens de legende blies de koningin zo hard dat ze een fles blies met een inhoud van ongeveer 10 liter. Ter ere van het bezoek van de koningin, doopte de meester-glasblazer dit type fles als “Dame Jeanne” en startte een nieuw product dat nog steeds gebruik wordt. De flessen in diverse groene tinten staan prachtig in de tuin tussen het groen.

Laat jouw tuin zien
Heb jij een keuken waar je supertrots op bent? vtwonen is benieuwd! Upload foto’s van jouw keuken deel het met ons. Net je keuken verbouwd? We zien ook graag hoe de situatie eerst was! Maar alleen foto’s kijken kan natuurlijk ook. Leuk als je dan een reactie achterlaat!