WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x zo voorkom je krassen op de inductiekookplaat

Een inductiekookplaat krijgt het al snel zwaar te verduren. Een kras is zo gemaakt en die krijg je er niet zomaar uit. Met deze tips voorkom je krassen en kun je extra lang genieten van de mooie inductiekookplaat in je keuken.

inductiekookplaat afzuigkap
Muurverf Silver Shadow, Wild Dove (flexa.nl). Industriële deur, prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Inductiekookplaat € 3999,-, stoom-bak oven € 2305,-, magnetron-bak oven € 1699,-, warmhoudlade € 795,- (atag.nl). Shutters 0451 Grey White, prijs op aanvraag (jasno.nl). Spiegel € 49,95 (ikea.nl). Barkruk per stuk € 299,-, plafondspot € 399,95, eetkamerstoel € 599,- (eijerkamp.nl). Houten serveerplank € 28,95, marmeren serveerplank € 28,95 (waanzinnigleuk.nl)

Geschikte schoonmaakmiddelen voor een inductiekookplaat

Voor het schoonmaken van de inductiekookplaat kun je het best een microvezeldoekje gebruiken. Deze doekjes zijn zo zacht dat het haast onmogelijk is om er krassen mee te veroorzaken. Een schuursponsje is in dat geval een echte no-go, net als schurende schoonmaakmiddelen zoals Cif. Ook van soda wordt de inductiekookplaat niet blij. Nee, je kunt de inductiekookplaat het best gewoon met warm water afnemen, of met een mild sopje. Daarvoor kun je een afwasmiddel gebruiken. Kies er wel een waar geen citroen in zit.

Oppassen met zout

Zout bijt uit en de korreltjes kunnen ook nog eens lelijke krassen maken zodra ze onder een pan belanden. Probeer dus om het zout níét naast de pan te strooien. Toch wat zout op de inductiekookplaat laten vallen? Geen ramp, het is tenslotte een kookplaat, maar zorg ervoor dat het zout niet te lang blijft liggen. Haal het voorzichtig weg (microvezeldoekjes to the rescue).

LEES OOK
Zo verwijder je kalkaanslag op je favoriete glazen

Pannen niet verschuiven

Pannen kunnen een nét iets te ruwe onderkant hebben voor de gladde kookplaat, of de beruchte zoutkorrels kunnen eronder gaan zitten. Doordat de kookplaat zo glad is, heb je misschien al snel de neiging om een pan te verschuiven in plaats van even op te tillen. Als je krassen op de inductiekookplaat wilt voorkomen, is dat niet de beste methode. De ruwe onderkant of zoutkorrels kunnen dan namelijk kleine krasjes veroorzaken. Even optillen dus.

Speciale krabber

Zitten er aangekoekte etensresten op de inductiekookplaat? Zoals eerder gezegd: schuursponsjes zijn niet de oplossing. In plaats daarvan kun je een speciale kookplaatkrabber gebruiken, die grondig schoonmaakt zonder krassen achter te laten. Dit product is ideaal en absoluut onmisbaar als je een inductiekookplaat hebt.

Beschermer tegen krassen op de inductiekookplaat

Tijdens het koken zul je ‘m eraf moeten halen, maar voor de overige momenten kun je de inductiekookplaat beschermen met een heuse ‘inductiebeschermer‘. Dat is een soort placemat, soms van leer, die je op de inductiekookplaat legt. Zo hoef je je minder zorgen te maken als je kat op het aanrecht springt, of wanneer je peuter met speelgoedautootjes de kookplaat als geïmproviseerde snelweg kiest. Je kunt een mooi ontwerp kiezen of een eigen foto laten afdrukken op de inductiebeschermer.

Handige organisers voor in de keuken…

nog meer: keuken inspiratie