Zo kies je de juiste inbouwoven

beeld vtwonen Beeld

Zoals de keuken vaak het hart van het huis is, kun je de oven toch wel het hart van de keuken noemen. De oven is tenslotte hét apparaat dat je gebruikt om je favoriete taart te bakken en de perfecte maaltijd te bereiden voor vrienden en familie. Weet je niet waar je de zoektocht naar de juiste oven moet beginnen? Wij helpen je op weg. (in samenwerking met inspiratiehuis 20|20)

Welke ovenfuncties vind jij het belangrijkst?

Tijdens het renoveren van de keuken of bij het inrichten van je droomhuis kan het lastig zijn om de perfecte oven uit te zoeken. Met zoveel merken en mogelijkheden is het aanbod overweldigend. Ga uit van jouw persoonlijke voorkeur en ontdek hieronder de belangrijkste verschillen.

De grootte

Er zijn ovens in twee verschillende formaten verkrijgbaar: ovens met een hoogte van 60cm en 40cm. De compacte versie is net zo breed als de grotere versie, en is ondanks het kleinere formaat nog steeds ruim te noemen.

De bakoven

Zoek je een apparaat dat puur bedoeld is om pizza’s of taart te bakken en ovengerechten te maken? Dan is een bakoven een prima keuze. Het voordeel van dit type oven is de gelijkmatige hitte, waardoor je in één keer meerdere gerechten kunt bakken, zoals twee pizza’s tegelijkertijd. Wil je een apparaat dat eten ook kan ontdooien of met stoom kan bereiden, ga dan voor een combi-oven zodat je ook een magnetron- of stoomfunctie hebt.

De stoomoven

Een stoomoven gaart het eten door middel van hete stoom. Een groot pluspunt van deze manier van bereiding is dat voedingsstoffen veel beter behouden blijven, net als de smaak en kleur. Ideaal voor gezinnen die graag voor een makkelijke én gezonde maaltijd gaan. Let er bij de aanschaf op of er een volledige stoomfunctie op het apparaat zit, of dat er alleen stoom toegevoegd kan worden aan de hetelucht. Oftewel: fullSteam (bakken en stomen in één) of pulseSteam (alleen toevoeging van stoom bij het opwarmen of bakken).

Een stoomoven is perfect om groentes of vis te garen, maar wil je een oven waarmee je ook op lage temperaturen langzaam kan garen (sous-vide koken), een krokante pizzabodem kan bereiden en je vlees of ovengerechten een knapperige korst geeft? Dan is een combi-stoomoven of stoombakoven de beste match. Op deze manier heb je alle functionaliteiten van de stoomoven en de bakoven met elkaar gecombineerd. Onder andere NEFF heeft diverse stoom(bak)ovens waar je uit kunt kiezen.

De oven met magnetron

Een combi-oven (bakoven met stoom of magnetron) en combimagnetron zijn als het ware twee apparaten in één en dus ideaal als compacte keukenapparatuur. Bij de eerste ligt de nadruk op de ovenfunctionaliteiten, bij de laatste ligt de focus op het ontdooien en opwarmen van de maaltijd. De (combi)magnetrons van Bosch zijn ideaal voor de kleinere keuken en bereiken perfect resultaat in kortere tijd.

Tijdbesparing en gemak

Om bepaalde gerechten op smaak te brengen, heb je vaak best wat tijd nodig. Wil je graag een perfect gerecht neerzetten, maar geen úren in de keuken staan? De iQ500 oven van Siemens heeft de functie ‘snel voorverwarmen’. Met deze functie verwarmt de bakoven ontzettend snel, zodat jouw gerecht binnen een mum van tijd klaar is. Ook na het koken heb je de mogelijkheid om tijd te besparen. Dankzij de activeClean®-functie reinigt je bakoven zichzelf. Hoe fijn is dat? Alle Siemens ovens zijn voorzien van Home Connect, waarmee je waar en wanneer je maar wil je oven kan bedienen. Kies een gerecht uit in de app en stuur automatisch de juiste instellingen naar je oven. Zo wordt koken nóg leuker en makkelijker!

Ben jij er nog niet over uit welke oven bij jou past? Neem eens een kijkje bij inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp. Hier ontdek je alle innovaties op het gebied van keukenapparatuur. Er staan deskundige adviseurs klaar om je te helpen.

Bron: in samenwerking met Inspiratiehuis 20|20

Lees verder onder de advertentie