WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 dingen die je niet wist over inductie koken

Was de keuze tussen gas of elektrisch koken al bijna niet te maken, sinds enkele jaren is daar ook het inductiekoken bij gekomen. Volgens velen een technische ontwikkeling van formaat die de voordelen van gas en keramisch koken samenvoegt. Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet: 6 feiten over inductie koken. Koken op inductie

1. Snel en nauwkeurig

Qua snelheid warmt een inductiekookplaat zeker net zo snel of zelfs sneller op dan een gaspit. Je kunt die warmte ook net zo nauwkeurig afstellen als bij gas. De benodigde hitte verwarmt alleen de bodem van de pan en niet de hele kookzone. Na gebruik koelt het warme gedeelte ook meteen weer af. Inductiekoken is dus snel en nauwkeurig.

2. Veilig inductiekoken

Met kinderen in huis is het sowieso een prettig idee dat de kookplaat met één druk op de kinderbeveiligingstoets geblokkeerd kan worden. Maar ook voor jezelf is inductiekoken een veilige optie. Zonder pan erop warmen inductiekookzones namelijk niet op, ook al schakel je ze per ongeluk in. Bij sommige kookplaten nemen slimme sensoren een deel van het werk over waardoor je zelfs even weg kunt lopen tijdens het koken.

3. Gemakkelijk in het onderhoud

De gladde keramische kookzones van een inductiekookplaat worden niet zo vuil als andere kookplaten en zijn daarom gemakkelijk schoon te maken. Ze worden alleen verhit door de restwarmte van de bodem en dat betekent dat overgekookt vocht of gemorste suiker niet kan inbranden. Na het koken even de plaat afnemen en klaar ben je!

4. Flexibel en precies

De bediening van een inductiekookplaat is erg eenvoudig. Met draaiknoppen of touch control kun je de warmte op inductiekookplaten heel precies instellen. En je bent flexibel in hoe je de verschillende kookzones op de plaat indeelt. Er zijn zelfs kookplaten die automatisch de plek en de afmetingen van kookgerei waarnemen. Gebruik je grote pannen, dan schakel je de kookzones tot één groot kookoppervlak aaneen.

5. Zuinig

Inductiekookplaten zijn op twee manieren energiezuinig: de warmte wordt alleen opgewekt waar deze nodig is – en dit gebeurt bijzonder snel. Sneller zelfs dan bij gas. Voor wie elektrisch koken wil combineren met energie besparen, is inductiekoken de perfecte keuze.

6. Betaalbare pannen

Om te koken op een inductiekookplaat heb je inductiepannen nodig. Deze hebben een magnetische bodem die ervoor zorgt dat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd. Pannen die je gebruikte op een gasfornuis, kun je dus niet meer gebruiken. Toen inductiekoken net op de markt kwam, was de keuze wat beperkt en vrij prijzig. Gelukkig zijn pannen voor inductie inmiddels goed betaalbaar.

Bron: in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten

nog meer: keuken inspiratie