WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10x tips voor meer opbergruimte in de keuken

Als er één ruimte is waar bijna iedereen plek tekort komt, is het wel de keuken. Gelukkig worden er steeds meer slimme oplossingen bedacht. Bekijk hieronder 10 tips voor meer opbergruimte in de keuken. (in samenwerking met NEFF Huishoudapparaten)

1. Met lades benut je de ruimte efficiënter dan met kastjes. Hoe breder de lade, hoe beter. Een la van 90 cm breed biedt bijna 20% meer opbergruimte dan twee lades van 45 cm. Het is vaak zelfs nog goedkoper ook, omdat er minder materiaal- en installatiekosten worden gemaakt. Ook zijn diepe lades van 65 cm efficiënter dan de gebruikelijke lades van 50 cm.

2. Met speciale opbergsystemen kun je lades en kasten beter gebruiken. Bijna elke keukenleverancier heeft wel praktische accessoires als bordenhouders, besteklades en flessenrekken.

3. Apparaten worden steeds groter, maar kunnen dan ook vaak meerdere dingen tegelijk. Zo bestaat er een inbouwoven die een magnetron, oven en toaster ineen is.

4. Ook op koelen en vriezen kun je ruimte besparen. Natuurlijk moet de koelkast groot genoeg zijn, maar wees kritisch op de inhoud van je vriezer en zet ’m liefst in bijkeuken, schuur of garage.

5. Een dubbele spoelbak is handig als je in de keuken graag meerdere dingen tegelijk doet, zoals afwassen en groente wassen. Maar met een vaatwasser is een tweede spoelbak in veel gevallen overbodig. Een voordeel van een enkele spoelbak is de extra werkruimte die je erdoor creëert.

6. Eet je ook in de keuken? Kies dan voor een tafel op hoogte van het werkblad. Handig als extra werkplek waar je huisgenoten gezellig kunnen aanschuiven.

7. Radiatoren kunnen aardig in de weg zitten. Dit los je op door te kiezen voor vloer- of plintverwarming. Tegenwoordig zijn er speciale compacte inbouwradiatoren die bijvoorbeeld onder het keukenblok worden geplaatst. Een enorme ruimtebesparing.

8. Dode hoeken in de keuken vul je op met hoeklades. Deze zijn volledig uittrekbaar, aangepast aan de hoek van je keuken. Vanaf de buitenkant zien ze eruit als een normale la. Maar als je ze opentrekt, zie je dat de lades in een hoek van 90 graden met elkaar verbonden zijn. Een hoeklade is meestal wat breder en daardoor erg praktisch als opbergruimte voor je bestek.

9. Steeds meer keukenleveranciers komen met plintlades. Heel fijn, want deze ruimte werd voorheen maar slecht benut. Deze lades zijn ideaal voor grote en zware keukenspullen, zoals bakblikken, ovenschalen en keukenmachines. Er zijn zelfs plintlades die diep genoeg zijn om er een krat bier in kwijt te kunnen.

10. Een afzuigkap is een echte ruimteverslinder, die vooral een hoop zicht ontneemt. Als je kiest voor werkbladafzuiging verban je hem uit het zicht. Tijdens het koken, zit er een smalle uitschuifbare strook direct naast de kookzone, die alle geur verwijdert. Heb je hem niet meer nodig? Dan wordt de afzuiging met één druk op de knop weer opgeborgen.

Meer handige tips om extra bergruimte te creëren, vind je in het artikel extra opbergruimte in je huis.

Bron: in samenwerking met NEFF Huishoudapparaten | Fotografie Wim Hanenburg voor www.bnla.nl

nog meer: keuken inspiratie