Een houten aanrechtblad: wel of niet doen?
Het aanrechtblad bepaalt voor een groot deel de stijl van de keuken. De materiaalkeuze is daardoor best lastig. In veel keukens zie je de trends van nu terug: een stoer, stenen keukenblad of juist een dun werkblad dat bijna wegvalt in het geheel. En het houten aanrechtblad, waarom zou je daar wel of juist niet voor kiezen?
Voor- en nadelen van een houten keukenblad
Met een houten aanrechtblad haal je meteen warmte in huis. Hout is slijtvast, duurzaam en wordt – als het goed is – met de tijd alleen maar mooier. Een houten blad is stoer en past prachtig in een landelijke of Scandinavische keuken. Ook als je een klassiek of minimalistisch interieur hebt, kan een dun houten blad – denk aan classy notenhout – net die benodigde sfeer geven.
Het addertje onder het gras zit ‘m in het onderhoud. Hout is niet vlekafstotend en niet kras-, hitte- en vochtbestendig.
LEES OOK
Doe de test: welke keukenstijl past bij jou?
Waar moet je op letten?
Hout is een natuurproduct en dat betekent dat het kan gaan werken. Bij een lage luchtvochtigheid ligt krimpen op de loer, bij een te hoge luchtvochtigheid juist uitzetten. De ideale relatieve luchtvochtigheid voor een houten aanrechtblad is 50-60. Door een tijdelijke toevoer van hete stoom uit de vaatwasser kan het houten blad een flinke dreun krijgen. Open de afwasmachine daarom niet meteen als hij klaar is.
Pas ook op met hete pannen op een houten aanrechtblad, hierdoor kun je brandplekken krijgen. Laat natte vaat- of handdoeken niet te lang op het blad liggen en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen als chloor en gootsteenontstopper. Hiervan kun je lelijke verkleuringen krijgen op het blad.
LEES OOK
Dit is ‘m: de beste manier om de vaatwasser in te ruimen
Houten werkblad behandelen
Wanneer het houten aanrechtblad met olie is behandeld, kun je bij vlekken of beschadigingen het plekje schuren en opnieuw oliën. Het is sowieso nodig het blad twee keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. Daarmee vul je de poriën met olie en geef je het materiaal een beschermlaag.
Zie je steeds meer vlekken die storend zijn of is er na verloop van tijd wat groter onderhoud nodig? Dan kun je een massief houten aanrechtblad altijd geheel (laten) schuren en opnieuw aflakken of oliën. Daarna is ie weer als nieuw.
Welke houtsoorten zijn geschikt voor de keuken?
Voor een aanrechtblad wordt meestal gekozen voor harde houtsoorten zoals eiken, beuken, essen, teak, mahonie en noten. Houd je van een lichte houtkleur, dan zul je eerder kiezen voor eiken of beuken. Vind je een donkere of roodbruine kleur mooier voor het werkblad, dan kom je uit bij kersen of mahonie.
Bamboe is een mooi en ecologisch alternatief voor grote, houten delen. Bovendien is het van nature antibacterieel. De delen bamboe worden samengeperst en gelamineerd tot een massief en supersterk werkoppervlak. Zeker het overwegen waard.
Moois voor op een aanrechtblad van hout…
Bron: beeld: styling Monique van der Pauw, fotografie Ton Bouwer