WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 duurzame tips voor in de keuken

Er zijn tal van manieren om je keuken duurzamer te maken. Van kiezen voor natuurlijke materialen voor je nieuwe keukenkastjes tot een kraan met bruisend en gefilterd water (dag, plastic flessen!). 5 duurzame tips voor in de keuken. (in samenwerking met Quooker)

Kies voor één kraan die alles kan

Eén kraan met koud, warm, kokend, bruisend én gefilterd water. Met de Quooker Cube is dat vanaf nu mogelijk! Zo maak je lekkere limonades en verfrissende cocktails met bruisend of gefilterd water in een handomdraai. Eén kraan die alles kan scheelt niet alleen qua tijd, maar is ook goed voor het milieu. Denk aan al die plastic flessen die je zo bespaart en de ruimte die het oplevert in je koelkast. De Cube heeft twee filters om het water te zuiveren en zet je naast je reservoir onderin een keukenkast. Ben je een liefhebber van mineraalwater, dan ben je bovendien al snel goedkoper uit dan met waterflessen uit de supermarkt. Nog een reden om voor de Quooker Cube te kiezen.

Check het energielabel van je keukenapparaten

Alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. De labels lopen van A+++ tot en met D, waarbij A+++ het meest duurzaam is. Hoe duurzamer het apparaat, hoe minder energie het verbruikt. Let hier dus op bij de aanschaf van je vaatwasmachine, koelkast, combi-oven, maar ook bij je waterkoker, blender en tosti-ijzer. De apparaten die in de EU worden geproduceerd hebben als standaard ondergrens A+. Over koken gesproken: zet altijd een deksel op je pan als je water kookt, zo bespaar je 60 tot 70 procent energie. Een snelkookpan is ook een aanrader.

Kies voor groen

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken vanwege een verbouwing of verhuizing? Kies voor duurzame materialen zoals gebruikt hout, FSC plaatmateriaal, bamboe en gerecycled glas. Als je elektrisch kookt kun je kiezen voor groene stroom. Deze stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Kook je op gas? Dan is groen gas een must. Het heeft dezelfde kwaliteit als aardgas, maar wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar, ofwel het belast de natuur niet.

Alle kleine beetjes helpen

Op kleine schaal kun je ook wat bijdragen aan een duurzame keuken. Kies bijvoorbeeld voor servies van biologisch afbreekbaar bamboe en mais. Je stopt het gewoon in de vaatwasser, dus het is nog praktisch ook. Er zijn veel merken die duurzaamheid een warm hart toedragen en de mooiste gebruiksvoorwerpen maken. Denk aan onderzetters van rattan, placemats van palmblad of een broodschaal van kurk. Goed voor mens en milieu.

Buy local

Koop groente en fruit die niet in plastic zijn verpakt en neem ze mee in een stoffen tas. Met groente-, fruit- en tuinafval kun je je eigen moestuin bemesten, waar je vervolgens weer heerlijk van eet. Haal melk bij de boer in een glazen fles die je hergebruikt. Versere melk krijg je niet en het smaak superlekker! Zorg dat plastic niet bij het gewone grofvuil terecht komt, maar verzamel het apart. Door één dag per week geen vlees te eten, wordt de uitstoot van CO2 verminderd en bespaar je op energie en water. Het proberen waard, toch?

Bron: in samenwerking met Quooker

nog meer: keuken inspiratie