WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 redenen om je huis smart te maken

Een smart home, je kunt er bijna niet meer omheen. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur vliegen termen als slimme apparaten, IFTTT en spraakbesturing je om de oren. Natuurlijk is het leuk om met de tijd mee te gaan, maar waarom zou je je huis eigenlijk ‘slim’ maken? In dit artikel geven we je 4 redenen om je huis smart te maken. (in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten)

1. Het maakt je leven makkelijker

Jouw werk uit handen nemen, is het doel van een smart home. Stel: je zet ’s ochtends voordat je naar je werk gaat alvast een bevroren ovenschotel in de oven. Op het moment dat je weggaat van je werk stel je via de app in om welk gerecht het gaat. Die stuurt automatisch de juiste instellingen naar je oven en op het moment dat je thuiskomt, is je eten klaar! Een ander voorbeeld is een espresso volautomaat die je op afstand kunt bedienen en die jouw koffievoorkeuren onthoudt. Dat de bediening in veel gevallen via spraak bestuurd kan worden, maakt je leven nóg makkelijker.

2. Het maakt je huis veiliger

Een groot voordeel van smart home is dat je apparaten op afstand kunt uitzetten. Ben je in alle haast de deur uitgerend en daardoor vergeten de oven uit te zetten? Dan doe je dat alsnog makkelijk op afstand. Om ongelukken te voorkomen koppel je de oven aan de rookmelder, zodat deze automatisch uitschakelt zodra de rookmelder afgaat. De timer om je licht automatisch aan te laten gaan als je op reis bent is inmiddels bekend, maar wist je dat je er met slimme technologieën ook voor kunt zorgen dat je gordijnen automatisch dicht gaan ’s avonds? En als je wel thuis bent, zorg je er met een deurcamera voor dat je weet voor wie je open doet.

3. Het bespaart energie

Ook op het gebied van energiebesparing heeft smart home veel te bieden. Zo kan de slimme thermostaat Nest detecteren dat je al een tijd niet thuis bent geweest en vervolgens je koelkast in eco-modus zetten. Heb je zonnepanelen, dan kun je de wasmachine zo instellen dat hij alleen draait als de energieproductie van je zonnepanelen hoog is. En heb je thuis Toon van Eneco aan de muur, dan kun je via Olisto overal je energieverbruik zien en indien nodig aanpassingen doen.

4. Het geeft sfeer in huis

Met smart home creëer je languit op de bank jouw favoriete sfeer in huis. Je kunt de verlichting in huis namelijk afstemmen op jouw behoefte via slimme verlichting, zoals de Philips Hue lampen en vaatwassers en afzuigkappen met emotionLight Pro van Siemens. Ook de speakers van Sonos zijn op afstand te bedienen. Zo kun je vanaf de oprit alvast een gezellig muziekje opzetten voordat je naar binnen gaat, of instellen dat je favoriete muziek gaat spelen zodra je wasgoed klaar is.

Tip: Wil je echt genieten van smart home, dan is een systeem dat alle verschillende apparaten en apps in huis aan elkaar koppelt wel zo fijn. Je kunt dan namelijk in één app aangeven in welke situatie je wat wilt. Er zijn diverse smart home-systemen beschikbaar: het bekendst is IFTTT (If This Then That), maar het Nederlandse Olisto is een prima alternatief.

Bron: in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

nog meer: keuken inspiratie