WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wanneer kun je het beste een huis kopen?

De meeste mensen dromen van een eigen huis. Maar wanneer ga je daadwerkelijk de stap zetten? Dit jaar stijgen de woningprijzen en het aantal verkopen meer dan verwacht. Is nú dan de meest gunstige tijd om een huis te kopen? En wat zijn de voor- en nadelen? Alles over de ontwikkelingen van de woningmarkt, hypotheekrentes en de invloed van jouw persoonlijke situatie. (in samenwerking met ABN AMRO)

Woningtekort

Huizenprijzen worden bepaald door de wet van vraag en aanbod. Tijdens de crisis was het woningaanbod enorm en lag de bouw van nieuwbouwwoningen bijna stil. De bouw trekt inmiddels weer aan, maar het aantal opgeleverde woningen loopt nog achter bij de groei van het aantal huishoudens. Vooral nieuwbouwwoningen zijn schaars en de verwachting is dat daar voorlopig waarschijnlijk nog geen einde komt.

Voor welk type woning ga jij?

Het type huis en de plek waar je droompaleis staat, zijn ook van invloed op de prijs. Omdat het aandeel doorstromers op de woningmarkt groeit, stegen de prijzen van huizen boven de € 250.000,- in het eerste kwartaal van dit jaar het hardst.

Appartementen zijn op dit moment meer in trek dan hoek- en rijwoningen. En ook vooroorlogse woningen zijn populair. Een reden hiervoor is de toenemende belangstelling voor wonen in de stad en het liefst in of bij het centrum. In deze buurten zijn vaak meer oude woningen en appartementen te vinden, logisch dus dat van dit type woning de prijzen het snelst stijgen.

Lage hypotheekrente = lage maandlasten

De hypotheekrente is laag op dit moment. Dat is gunstig, want het betekent dat je minder rente betaalt over het bedrag dat je leent voor je hypotheek, relatief lage maandlasten dus. Aan de andere kant zijn ook de spaarrentes laag, dit betekent dat je spaargeld minder snel groeit. Hou daarom altijd voldoende spaargeld achter de hand voor grote (onverwachte) uitgaven in de toekomst.

Het is niet met zekerheid te zeggen hoe de rente zich in de toekomst ontwikkelt, maar de verwachting is dat die daling niet verder doorzet en volgend jaar weer licht zal stijgen. Het is verstandig om de actuele hypotheekrente goed in de gaten te houden.

Ruimere inkomensnormen

Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor een huis, gebruik dan een rekentool om je maximale hypotheek en maandbedrag te berekenen. Zo weet je precies hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten bij die lening zullen zijn.

Die berekening wordt bepaald op basis van de rentestand en je inkomen. De laatste jaren is het inkomen van partners daarbij steeds belangrijker geworden. Een 2e inkomen weegt nu voor 60% mee bij de Nibud-inkomensnormen. Vorig jaar was dat nog slechts 50% en daarvoor zelfs maar 33%.

Persoonlijke situatie

Tot slot hangt het perfecte koopmoment af van jouw woonsituatie, nu en in de toekomst. Ga je samenwonen? Dan kun je meer lenen, maar bedenk ook hoe zwaar je maandlasten zullen zijn als een van jullie zijn baan kwijtraakt of wanneer jullie uit elkaar gaan.

En wil je een huis kopen maar heb je al een woning die nog verkocht moet worden, dan heb je misschien te maken met een overwaarde of restschuld op je huidige woning.

Willen jullie (in de toekomst) graag kinderen, dan is het verstandig om daar qua ruimte nu al rekening mee te houden. Maar ook om vast na te denken over de financiële gevolgen als jij en/of je partner besluiten om minder te werken.

Bron: in samenwerking met ABN AMRO.

nog meer: Jouw eigen huis