Je huis verbouwen, doen of niet?
Wil jij dat jouw huis nog meer aan je woonwensen voldoet? Door te verbouwen creëer je een perfecte stek. Daarbij zijn twee vragen van belang: hoeveel ruimte heb je nodig en welk prijskaartje hangt daar aan? Wij hebben op een rij gezet waar je (financieel) allemaal aan moet denken bij een verbouwing.
Hoeveel ruimte heb je nodig?
Een verbouwing is bedoeld om je huis mooier en – vaak ook – groter te maken. Bij het verfraaien van je woning zijn verbouwingen van toilet, badkamer en keuken het populairst.
Hoeveel ruimte je nodig hebt, is per persoon heel verschillend. Het ene gezin redt zich prima op 80m2, een ander koppel heeft aan 150m2 nog niet genoeg. Groeit jullie gezin letterlijk uit haar jasje? Creëer dan extra leefruimte met een dakkapel of uitbouw.
Zelf doen of hulp inschakelen
Als je geen tijd of zin hebt om zelf te klussen kun je de verbouwing beter uitbesteden aan een professional. Vraag in je omgeving eens rond of iemand een goede aannemer kan aanraden en vraag bij meerdere partijen een offerte aan. Online zijn er handige lijstjes te vinden over wat verschillende soorten verbouwingen globaal kosten, zodat je weet waar je op moet rekenen.
Financiering
Wanneer je weet wat de kosten van je verbouwing zullen zijn, is het de vraag hoe jullie dat gaan betalen. Misschien heb je eigen spaargeld om te investeren in een verbouwing. Dat kan slimmer zijn dan geld op je spaarrekening laten staan, omdat de rente heel laag staat. Je huis meer waard laten worden, is ook een vorm van sparen. Het nadeel is dat je geld dan niet meer vrij te besteden is.
Naast eigen geld zijn er nog een aantal andere financieringsmogelijkheden. Zo kun je een verbouwing binnen je bestaande hypotheek financieren, je hypotheek verhogen of een aparte lening afsluiten.
Je huis verduurzamen
Koop je een energiezuinig huis? Of ga je een woning verbouwen zodat deze energiezuiniger wordt? Dan kun je wellicht meer lenen op basis van de waarde van de woning De maximale hypotheek op een energiezuinige woning mag dan 106% van de waarde van de woning zijn. Dit is 5% meer dan de reguliere 101% die je maximaal kunt lenen op basis van de waarde van de woning (in 2018 is dit 100%). Het bedrag boven die 101% moet je dan wel besteden aan energiebesparende voorzieningen in de woning, zoals een HR-ketel, dak- of gevelisolatie of zonnepanelen.
Waardevermeerdering
Denk bij het verbouwen van je huis vooral aan je eigen woonwensen. Veel verbeteringen zijn smaakgevoelig en leveren lang niet altijd een waardevermeerdering op. Een spiksplinternieuwe keuken met de laatste hightech snufjes is voor jou als hobbykok misschien een langgekoesterde wens, maar voor een mogelijke koper niet belangrijk.
Een verbouwing die extra meters woonoppervlak oplevert zoals een vaste trap naar zolder, een uitbouw of het plaatsen van een dakkapel leveren vaak een meerwaarde op.
Persoonlijk advies
Wanneer je weet wat je wilt en helder hebt wat de kosten zijn, is het verstandig om eens aan te kloppen bij een financieel adviseur. Die kijkt naar jouw persoonlijke situatie en kan goed helpen om de financiële mogelijkheden van je verbouwing in kaart te brengen.