WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Je huis energiezuinig in 5 stappen

Energie besparen is altijd goed. Goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. Hoe minder energie je in huis verbruikt, hoe meer je bespaart. Simpel. Met deze 5 tips kom je een heel eind. Misschien raak je wel zo geïnspireerd dat je voor een energieneutraal huis wilt gaan. Dat betekent dat je huis weinig energie nodig heeft, dat je zelf energie opwekt en efficiënt met die energie omgaat.

Tip 1 – Kritisch kijken

Je hoeft niet meteen allerlei ingrijpende maatregelen te nemen om energie te besparen. Eerst eens kritisch naar je eigen energieverbruik kijken, kan al best veel schelen. Zet bijvoorbeeld je televisie helemaal uit in plaats van op stand-by. Of zet de verwarming standaard een graadje lager. Zo bespaar je op een eenvoudige manier best veel geld.

Tip 2 – Maak je huis tochtvrij

Door naden en kieren stroomt nodeloos warmte weg. Dichtmaken (met tochtstrips bijvoorbeeld) zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een aangename, gelijkmatige temperatuur. Vergeet ook vooral de voordeur niet! Check de handige video ‘Hoe maak ik mijn voordeur tochtvrij?’.

Tip 3 – Vergeet de kruipruimte niet

Ook via de kruipruimte van je huis gaat veel warmte verloren. Dat kan oplopen tot wel 15 procent van de warmte in je woning! Door de kruipruimte te isoleren, verlies je minder warmte en blijft de vloer ook lekker warm.

Tip 4 – Isoleer de verwarmingsleidingen

Misschien klinkt het gek, maar ook door de verwarmingsleidingen gaat heel veel warmte verloren. Dit kun je voorkomen door je verwarmingsleidingen te isoleren. Hoe je dit moet doen zie je in de video ‘Hoe isoleer ik mijn verwarmingsleidingen?’.

Tip 5 – Wek zelf energie op

Wat is er nou goedkoper dan je eigen energie opwekken? Installeer bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak. Natuurlijk vergt dat een aardige investering, maar op termijn verdien je dat dubbel en dwars terug.

Kijk voor meer inspiratie ook op Zo wil ik wonen.

Je huis energiezuinig

Lees ook

Bron: in samenwerking met Obvion
Beeld: uit vtwonen binnenkijker

nog meer: Jouw eigen huis