Het verbouwverhaal van Nico en Loys

Twee jaar geleden kocht de familie Kooi een prachtige, vrijstaande boerderij in Nieuw-Loosdrecht. Zij lieten het pand strippen en wisten met een verbouwing vol duurzame aanpassingen de waarde van hun pand omhoog te krijgen. (In samenwerking met ABN AMRO)

Liefde op het eerste gezicht

Begin 2015 vielen Nico en Loys als een blok voor een karakteristieke boerderij in Nico’s geboorteplaats Nieuw-Loosdrecht. Waarom was het liefde op het eerste gezicht? Nico: “Een vrijstaande boerderij in Loosdrecht is lastig te vinden en dit pand voldeed aan onze belangrijkste wensen. De locatie is perfect en met een oudere woning stonden we voor een uitdaging om het pand helemaal naar onze smaak en stijl te verbouwen.”

Maar er was nog een andere reden om te kiezen voor een verbouwing van een ouder pand in plaats van een kant-en-klare nieuwbouwwoning. Nico legt uit: “In 2014 zaten we nog diep in de financiële crisis. Maar na zeven magere jaren komen zeven vette jaren, redeneerden we. Nu was het onze kans om tegen een gunstige prijs zo’n ruime woning te kopen. Het was een kans om te investeren.”

In februari kochten ze het pand en in oktober was de vergunning al rond. “Uitzonderlijk snel voor een rijksmonument,” vertelt Nico, “dankzij de samenwerking tussen de gemeente en de bank ging het verkrijgen van de vergunning veel sneller dan we durfden te hopen, normaal duurt het tussen de een en vier jaar voordat zoiets rond komt.”

Behouden van de oorspronkelijke uitstraling

Met de vergunning op zak schakelden Nico en Loys een architect in om hun plannen concreet te maken. Alleen de muren bleven staan, verder werd de woning compleet gestript. “We vonden het belangrijk om de oude uitstraling te behouden. Daarom werden de oorspronkelijke pannen weer teruggeplaatst, werkten we met ronde houten balken en gebruikten we de oude kleuren.

Op de bovenverdieping lag vroeger stro voor de varkens. Omdat daar toen geen wand zat, besloten we dat zo te laten. In plaats van een muur, kozen we er voor een glazen wand waardoor de oude sfeer behouden is, er geen warmteverlies is en er lichte ruimtes ontstonden.” Ben jij nieuwsgierig naar de make-over? In deze video zie je het eindresultaat.

Duurzame woning

De boerderij werd op twee manieren duurzaam gemaakt: op het gebied van woonbestendigheid en milieuvriendelijkheid. Met het oog op energiebesparing werd de woning compleet geïsoleerd. “De wanden zijn verdikt met isolatiemateriaal, dat was wel nodig bij een pand uit 1500.” Ook kozen ze voor energiezuinige vloerverwarming en zijn er plannen voor zonnepanelen op de schuur. Dankzij de duurzame renovatie is de energierekening gehalveerd.

Sinds eind 2016 bewonen Nico en Loys de boerderij met hun dochter Diese Mijn en zoon Klaas Jeppe. De wens was dan ook een woning die zo lang mogelijk aan hun woonbehoeftes voldoet. “Alles is zo ingedeeld dat we op latere leeftijd ook gelijkvloers kunnen wonen. Verder hebben we meerdere huisnummers, waardoor familie zo bij ons in kan trekken. We hebben zelfs nagedacht over de mogelijkheid van zorg aan huis. Mocht het in de toekomst nodig zijn, is er voldoende ruimte voor een verpleegkundige.”

Wat heeft de verbouwing opgeleverd?

De familie Kooi kocht de boerderij destijds voor € 360.000,- en investeerden € 244.000,- in de verbouwing. Daarmee kwamen totale kosten op € 604.000,-. Inmiddels ligt de taxatiewaarde van de woning op € 700.000,-, een waardeverhoging van € 96.000,- dus. Hier zie je wat Nico en andere Nederlanders hebben gedaan om de waarde van hun woning te verhogen.

Bron: in samenwerking met ABN AMRO.

nog meer: Jouw eigen huis