WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit moet je weten als je een opknaphuis koopt

Is het huis van je dromen van vloer tot zolder één groot opknapproject? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Wat komt er kijken bij zo’n verbouwing en hoe krijg je de financiën voor zo’n klushuis op orde?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je een huis hebt of koopt waar een boel aan moet gebeuren, is het belangrijk om het hele proces goed voor te bereiden. Je bekijkt wat je precies wilt verbouwen, beslist wat je zelf kunt doen en met welke aannemer je samen gaat werken. Ook kijk je tijdens de voorbereiding wat de kosten zijn van je verbouwing en hoe je dat gaat betalen.

Behouden of vernieuwen

Of je nu een jaren ’30 woning opknapt, of een honderd jaar oude boerderij, je wilt natuurlijk de oude sfeer van zo’n huis behouden of in de originele staat terugbrengen. Sloop daarom voorzichtig en wie weet welke verborgen schatten je tegenkomt. Ornamentenplafonds, glas-in-loodramen, marmeren tegels en oude parketvloeren…

Maak steeds de afweging wat je behoudt of vernieuwt. Een origineel balkenplafond ziet er schitterend uit, maar vraagt misschien wel om extra isolatie (= extra kosten) van het dak.

De volgorde en wie doet wat

Bepaal wat je wilt verbouwen en beslis in welke volgorde je dat doet. Een opknaphuis is meestal niet in één keer af, het kan in zo’n geval handig zijn om de verbouwing in stappen in te delen. Stel de juiste prioriteiten en bedenk welke stappen het belangrijkst en meest functioneel zijn.

Welke klussen moeten gedaan zijn om je huis bewoonbaar te maken en wat kan wachten tot later? Ook is het slim om bij het maken van je planning in gedachten te houden of de verbouwing de waarde van je huis verhoogt.

Duurzaamheid

Denk bij de verbouwing ook aan duurzame aanpassingen aan je woning. Een energiezuinig huis kan veel voordeel opleveren: een lagere energierekening, meer wooncomfort en een bijdrage aan een beter milieu. Een paar voorbeelden van dit soort aanpassingen zijn het vervangen van enkel glas door HR++ glas, het isoleren van muren en daken en het plaatsen van zonnepanelen.

Wat kost dat?

Van het verwijderen van een muur tot het laten leggen van een vloer of het plaatsen van een schuifpui: check hier de minimale verbouwkosten.

Voor de klussen die je niet zelf kunt doen, heb je een aannemer nodig. Zoek in je netwerk naar een aannemer waar men goede ervaringen mee heeft en vraag altijd meerdere offertes op.

Hoe ga je de verbouwing betalen?

Het kan voordelig zijn om een verbouwing helemaal te financieren met je eigen (spaar)geld. Je hebt dan geen schuld en betaalt geen rente. Maar gebruik niet al je spaargeld en houd een buffer achter de hand voor onvoorziene financiële tegenvallers.

Andere opties zijn de verbouwing binnen je bestaande hypotheek financieren, je hypotheek verhogen of een aparte lening afsluiten. Ook zijn er soms financiële voordelen. Zo kun je verbouwingskosten soms meefinancieren via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). En wanneer je woning energiezuiniger wordt, gelden er mogelijk subsidies.

nog meer: Jouw eigen huis