WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor jouw huizenjacht

Wil je voor het eerst een huis kopen of denk je aan een andere koopwoning? Vanaf de zoektocht naar je huis en een geschikte hypotheek, tot het moment dat je de sleutel in het slot steekt: dit zijn onze tips.

1. Maak een moodboard

Een moodboard helpt je om een betere voorstelling van jouw droomhuis te kunnen maken. Verzamel op Pinterest beelden die je mooi vindt. Vind je het maken van een moodboard lastig? vtwonen stylist Kim helpt je op weg.

2. Bedenk waar je naar op zoek bent

Begin met een selectie van woningen die aan jouw ideaalbeeld voldoen. Ga je voor een nieuwbouwwoning of ben je op zoek naar een opknaphuis? Hoeveel slaapkamers zijn er minimaal nodig en hoeveel extra leefruimte? Is de omgeving belangrijk? Moeten er bijvoorbeeld scholen of winkels in de buurt zijn? Gebruik een checklist om tot een wensenlijstje te komen.

3. Wat kun je betalen?

Het bedrag waarvoor je een huis kunt kopen is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst natuurlijk van jouw inkomen en eventueel dat van je partner. Maar een huis kost meer dan alleen de hypotheek. Je hebt te maken met verschillende eenmalige kosten, zoals notariskosten. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je, naast je hypotheek, ook nog maandelijkse vaste lasten hebt. Maak een goede berekening en kijk realistisch naar wat je kunt besteden.

4. Huizen bekijken: wel of geen aankoopmakelaar?

Heb je online een huis gespot dat je bevalt? Dan is het tijd voor een bezichtiging. De meeste mensen kopen een huis zonder de tussenkomst van een makelaar. Maar het inschakelen van een aankoopmakelaar kan wel degelijk een voordeel zijn: zo helpt hij bij het bepalen van de waarde van het huis en de onderhandelingen, waardoor je uiteindelijk misschien minder betaalt dan wanneer je zelf zou onderhandelen.

5. Geen verborgen gebreken

In deze hectische huizenmarkt voel je misschien de druk om snel beslissingen te maken, maar sla geen belangrijke stappen over. Zorg dat je weet wat eventuele gebreken aan jouw droomhuis zijn, waarvoor een echt ingrijpende verbouwing nodig is. Denk hierbij aan de fundering, de draagconstructie en het dak, maar ook aan vervuiling van de grond. Een bouwkundige- of bouwtechnische keuring vooraf is daarom áltijd een goed idee. Deze keuring wordt vaak ook verlangd van je bank.

Stap voor stap

Duizelt het je van alle informatie? Logisch, bij de aanschaf van een woning komt nogal wat kijken, daarom is het fijn om overzichtelijk te werk te gaan. Stap voor stap, zodat het behapbaar blijft.

nog meer: Jouw eigen huis