WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo houd je je huis gezond

Of je nou een echte huismus bent of niet: 90% van je leven breng je hoe dan ook binnenshuis door. Dat is best veel. Helemaal als je bedenkt dat de lucht die we binnen inademen tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan de lucht buitenshuis. Een goede reden dus om de binnenlucht te klaren zodat je huis een gezonde plek is. (in samenwerking met Velux)

Haal groen in huis

Niks gezelligers dan een urban jungle die je woonkamer opfleurt. Een bijkomend voordeel van al dat groen in huis is dat planten schone zuurstof afgeven en helpen de lucht te zuiveren. Daarbij draagt je groenvoorziening bij aan de vochtigheidsgraad van een kamer, wat weer goed is voor je luchtwegen. Wil je er zeker van zijn dat jouw groene vriendjes hun werk goed doen? Neem dan een Lepelplant, de hippe Monstera of een funky Aloë Vera plant in huis.

Vermijd vocht

Ieder huis bevat vocht. Zelf geven we iedere dag zo’n anderhalf tot twee liter vocht af door te zweten en uit te ademen. Maar bevat een huis te veel vocht? Dan geef je schimmels en huisstofmijt de kans om bij je in te trekken. Goed ventileren is het devies. Dit doe je niet door iedere dag een half uurtje de ramen tegen elkaar open te zetten, maar door 24 uur lang de lucht te zuiveren.

Een oplossing daarvoor brengt Velux met Velux Active. Dit zijn slimme sensoren die continue de temperatuur, CO2 (koolstofdioxide) én de luchtvochtigheid in je huis meten en indien nodig automatisch je dakramen bedienen. Zit je op je werk en begint het onverwachts te regenen terwijl de ramen thuis wagenwijd open staan? Of schijnt de zon feller dan gedacht en warmt de kamer op? Velux Active klaart het klusje door de ramen automatisch te openen of te sluiten.

Maak vaak schoon

Schoonmaken; niemands favoriete bezigheid, maar het goede nieuws is dat het niet alleen je interieur maar ook jou gezonder houdt. Fijnstof en huisstofmijt krijgen zo geen kans om zich bij jou thuis te voelen. Gebruik voor iedere schoonmaakbeurt natuurlijke en afbreekbare schoonmaakmiddelen, zoals baking soda en appelazijn. Was daarnaast regelmatig (in ieder geval eens in de twee weken) alles van stof op hoge temperatuur.

Kies natuurlijke materialen

In huis worden we omringd door giftige stoffen, niet alleen huisstofmijt en fijnstof hangen er rond, maar ook het meubilair, vloeren en (niet natuurlijke) schoonmaakproducten geven giftige stoffen af. Dit kun je verminderen door de aanschaf van tweedehands meubelen. De giftige stoffen zijn daar vaak al uit vervlogen. Ook natuurlijke materialen geven geen giftige dampen af.

Bron: in samenwerking met Velux

nog meer: wooninspiratie