WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo gaan meubels langer mee

Nieuwe meubels houd je het liefst zo lang mogelijk vlek-, kras- en streepvrij. De eettafel onder een laag plastic verstoppen of de bank onder een sprei verbergen, dat gaat een beetje ver. Maar wat kun je er wel aan doen om je meubels een zo lang en mooi mogelijk leven te geven? Een paar handige tips.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 8 | fotografie Barbara Kieboom | styling Fietje Bruijn

Hout

Is een eettafel vol kringen, butsen en krassen die herinneren aan feestjes en gezellige avonden jouw ideaalplaatje, dan kun dit stuk gewoon overslaan. Maar wil je je houten tafel mooi en glad houden, dan is het zaak regelmatig onderhoud te plegen.

Welk onderhoudsmiddel je nodig hebt voor een houten tafel ligt aan de houtsoort en de afwerking. Meestal is een houten tafel of kast afgewerkt met lak of olie. Een laklaag geeft een betere en langere bescherming dan olie, al moet je altijd blijven uitkijken met scherpe voorwerpen: een laklaag voorkomt geen krassen. Veeg vlekken zo snel mogelijk weg met een droge doek en maak het niet schoon met schuursponsjes of schuurmiddel.

Een geoliede tafel is vaak favoriet omdat het een natuurlijker uitstraling heeft, maar je moet wel regelmatig (laten) oliën om hem ook zo mooi te houden. Doe je dat niet, dan zullen na verloop van tijd vlekken en vloeistoffen door de olielaag dringen.

Stof

Bij een bank van stof, zoals linnen, velours, katoen of wol, loert niet alleen het gevaar van vlekken, maar ook van verkleuring. Ook kan er slijtage ontstaan door huisdieren of kleding met scherpe deeltjes, zoals jeans. Probeer daarom iedere week de bank goed te stofzuigen met een glad mondstuk en doe dit altijd in de richting van het weefsel. Zo blijven de stof en kleur mooier.

Bij de aanschaf van een stoffen meubel kun je er vaak voor kiezen het te laten impregneren met een anti-vlek middel. Dit is geen overbodige luxe, helemaal als er een paar vlekkenmakers in huis rondlopen. Je kunt na verloop van tijd met een impregneerspray ook zelf het meubel behandelen. Heb je iets gemorst? Haal het bovenste gedeelte weg met een lepel en gebruik een vlekkenspray of een schone theedoek met wat afwasmiddel. Niet vergeten: altijd deppen, niet vrijven!

Ook goed voor je stoffen bank: schud losse kussens regelmatig even op.

Leer

Leer is geen grote fan van de zon: door de warmte verkleurt het materiaal en wordt de bovenlaag droger en stugger. Zet een leren bank daarom niet in direct zonlicht of sluit de gordijnen op het heetst van de dag. Je kunt leer namelijk wel soepeler maken, maar het verkleuren of scheuren van leder is niet meer terug te draaien.

Heb je een huisdier? Zorg er dan voor dat de viervoeter van de leren bank blijft, de bekleding is niet bestand tegen scherpe nagels en speeksel, dit geeft blijvende vlekken. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar probeer de bank elke week te stofzuigen met een zachte borstel en neem hem af met een licht vochtige zeem. Er bestaat ook speciale lederreiniger, maar hierna moet je altijd de bank of stoel opnieuw invetten, dus houd daar rekening mee.

Over het invetten: om het leer soepel te houden, is het zaak om regelmatig het meubel een laagje vet te geven. Wanneer je met je hand over de bank glijdt en je voelt wat weerstand, dan is het tijd om het leervet erbij te pakken.

Heb je een tafel van glas? Lees dan hier hoe je glazen meubels streeploos schoonmaken kunt.

nog meer: wooninspiratie