WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo breng je warmte in je (nieuwe) huis

Die langverwachte verbouwing gaat er eindelijk van komen. Het huis is van top tot teen gestript en klaar voor een compleet nieuwe en duurzame woonstijl. Door je woning goed te isoleren houd je de warmte lekker binnen. En met deze tips straalt jouw droomhuis nog meer warmte uit en wordt het echt een fijne plek om te wonen. (in samenwerking met Natuur & Milieu)

1. Haal groen in huis

Een huis zonder planten is als een bank zonder sierkussens. Bovendien zijn planten ook nog eens heel nuttig. De lucht in een goed geïsoleerd huis is in de winter vaak droog. Met een paar planten houd je de luchtvochtigheid op peil en zorg je voor extra zuurstof in huis. Vooral palmplanten zweten flink en de Yucca en Dracaena zijn makkelijk te onderhouden. Eén keer per week water geven en klaar ben je.

2. Een tintje warmer

Warmte in je interieur begint bij het kiezen van een goede basistint. 2019 is het jaar van de aardse kleuren. Denk aan pasteltinten, zoals zalmroze, terracotta en perzik. Deze kleuren doen het goed met bijvoorbeeld bruin en beige. Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken. Laat die dus liever terugkomen op een klein muurtje of in je accessoires, zoals een vloerkleed, kussens op de bank of plantenpotten.

3. Natuurlijke materialen

We willen meer in verbinding staan met de natuur en dat laten we terugkomen in het interieur. We kiezen voor natuurlijke materialen: meubels van bamboe of stenen vloeren. Ook in de keuken gaan we voor stoer hout, natuursteen of beton. Om te koken is het slim om te kiezen voor een inductieplaat, omdat veel huizen straks gasloos zijn. Een inductieplaat oogt strak, is zuinig, makkelijk schoon te maken en kookt net zo prettig als een gasfornuis.

4. Sfeerverlichting (maar wel energiezuinig)

Een warme sfeer in huis komt goed uit de verf als je ook over de verlichting hebt nagedacht. Wil je het meteen goed aanpakken, maak dan een lichtplan. Daarmee breng je in kaart hoe je de verschillende hoeken van de kamer wilt verlichten. Als je ledverlichting in de lampen draait, bespaar je veel energie. De variant met een filament spiraal lijkt als twee druppels water op de traditionele gloeilamp. En ook voor ledverlichting zijn tegenwoordig dimmers te koop.

5. Het huis van de toekomst

In en om je huis kun je ontzettend veel doen om mee te helpen klimaatverandering tegen te gaan. De eerste stappen zijn zo gezet: een waterbesparende douchekop, slimme meters, tochtstrips, ledverlichting en gordijnen die de kou buiten houden. Echte stappen zet je door je huis goed te isoleren en duurzame energie op te wekken. Het bekostigen van het verduurzamen van je huis kan op verschillende manieren. Van de energiebespaarlening tot het aanvragen van subsidies en het voordelig verhogen van je hypotheek. Wil je weten wat je nu al kan doen? Doe dan de persoonlijke woningtest op Slimwoner en bekijk welke duurzame maatregelen jij kunt nemen.

Bron: in samenwerking met Natuur & Milieu

 

 

nog meer: wooninspiratie