WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo bereid je je voor op een nieuwe keuken

Een keuken kopen is een hele kunst. Het is een fikse investering en geen aanschaf die je dagelijks doet. Mooie kleuren, materialen, een praktische indeling en handige apparaten maken het tot een plek waar je graag aan de slag wilt. Maar er valt zoveel te kiezen, waar begin je? Laat je niet overweldigen, wij tippen je waar je op moet letten als je gaat shoppen voor jouw droomkeuken. (In samenwerking met inspiratiehuis 20|20)

Kies eerst de apparatuur

Je zou het misschien niet verwachten, maar nadenken over de juiste keukenapparatuur is een logisch startpunt qua voorbereiding. Uiteindelijk zijn het namelijk de apparaten waar je dagelijks mee in de weer bent. Wat mag in jullie keuken niet ontbreken? Een stoomoven om snel, gezond en zonder vet te koken, een inductie of keramische kookplaat, of een ingebouwde koffiemachine? Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Wil je pronken met keukenapparatuur? Dat kan. Kies bijvoorbeeld voor een geïntegreerde afzuigkap in een koof of voor een in het oog springende design afzuigkap, compleet met aanpasbare verlichting.

Testen maar!

Het aanbod aan keukenapparatuur is enorm. En misschien zie je vanwege alle verschillende opties door de bomen het bos niet meer. Om je te helpen kiezen zijn er in inspiratiehuis 20|20 elk weekend gratis demonstraties. Een professionele kok laat je kennis maken met de verschillende ovensystemen (o.a. de bakoven met stoom) en het koken met inductie.

Ga voor een adviesgesprek

Een veelgenoemde ergernis bij mensen die zich oriënteren op een nieuwe keuken, zijn de soms ietwat opdringerige keukenverkopers. Bij inspiratiehuis 20|20 is inspiratie en advies het uitgangspunt. Je kunt er dan ook niets kopen, maar bent welkom om te horen, zien en vooral te beleven welke mogelijkheden er allemaal zijn op keukengebied. Loop zelf een rondje, of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hoe fijn is het als iemand je wegwijs maakt in het enorme aanbod en rustig samen met jou kijkt wat het beste bij jouw keukenwensen past?

Probeer verschillende opstellingen

Het is best even puzzelen voordat je de ideale keukenopstelling hebt gevonden. Gelukkig zijn er online volop ontwerpprogramma’s te vinden die je op weg helpen. Meet het keukenoppervlak op en probeer verschillende opstellingen uit, zodat je goed inzicht krijgt in wat er wel en niet kan. Zorg er in elk geval voor dat de plekken waar wordt gespoeld, gekookt en voorbereid dicht bij elkaar liggen. En vergeet ook goed werklicht en zachte sfeerverlichting niet. Ga waar mogelijk voor geïntegreerde verlichting in je ontwerp en zorg voor voldoende stopcontacten voor keukenlampen en apparatuur.

Maak een moodboard

Wanneer je de ideale indeling hebt gevonden is het tijd om na te denken over de stijl van je keuken. Verzamel plaatjes, brochures en stalen van keukens die je aanspreken. Leg al je favorieten bij elkaar, zo ontstaat vanzelf een moodboard met al je wensen en krijg je een helder beeld van hoe jouw droomkeuken er straks uit moet komen te zien. Een standaard keukenontwerp geef je meer persoonlijkheid door het toevoegen van zelf gekozen elementen, zoals een hangend pannenrek of barkrukken aan het keukenblad.

Aan de slag

Heb je eenmaal nieuwe keukenapparatuur gekocht, dan wil je natuurlijk graag weten hoe je deze het beste kunt gebruiken. Tijdens een kookworkshop kun je in een compleet uitgeruste kookschool samen met een professionele kok aan de slag om, met gebruik van verschillende technieken, de beste resultaten te bereiken. Zo leer je alle mogelijkheden van de nieuwe apparaten kennen.

Bron: in samenwerking met inspiratiehuis 20|20

nog meer: wooninspiratie