WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zijn kaarsen milieuvriendelijk?

De ultieme sfeermaker en onmisbaar in elk huishouden: kaarsen. Lang, kort, rond, of stomp: er bestaan ontelbaar veel soorten kaarsen. Je kunt ze zelfs zelf maken! Grote kans dat jij ze in huis hebt en misschien wel dagelijks gebruikt. Maar zijn kaarsen eigenlijk milieuvriendelijk?

vtwonen-licht-dossier-verlichting-kaarsen

1001 kaarsen

Naast elektrisch licht is er natuurlijk ook de goede oude kaars. Dat flikkerende vlammetje is en blijft extra knus, zéker in december. Niet zo gek dus dat we kaarsen al vele duizenden jaren gebruiken. De Romeinen waren de eersten die ze, gemaakt van vet en met een lont van katoen, inzetten als primitieve lichtbron. Echt goed werkte dat nog niet, omdat ze behoorlijk zacht waren en veel roet en een onprettige geur verspreiden.

Het ging al een stuk gemakkelijker toen wax werd ontdekt als ingrediënt. Kaarsen konden toen zelfs ingezet worden als klok vanwege hun consistente brandduur en werden steeds vaker gebruikt als sfeermaker. De meeste kaarsen zijn tegenwoordig gemaakt van stearine (met meestal dierlijk vet of palmvet) of paraffine (een aardolieproduct). 

Sfeermakers

Een kaars is een kaars, denk je misschien. Totdat je op zoek gaat naar wat er allemaal te krijgen is. Wat dacht je van geurkaarsen, altaarkaarsen, druipkaarsen, drijfkaarsen, kaarsen in verschillende vormen (driehoek, rond, in de vorm van een dier of mensfiguur), één kaars met meerdere lonten, het welbekende theelichtje of toch stiekem de door een batterij aangedreven nepkaars?

Kaarsen milieuvriendelijk?

Kaarsen zijn milieuvriendelijk, toch? Niet helemáál waar. Als je iets verbrandt, komen er altijd afvalstoffen vrij. Bij kaarsen zijn dat onder andere CO² en roet. Dat laatste is niet heel gezond om in te ademen, maar door te branden met mate en tussendoor goed te ventileren, valt het fijnstofgehalte in huis vaak mee. Hoe eenvoudiger een kaars er trouwens uitziet, hoe milieubewuster hij meestal is.

Komt er een fikse walm vanaf of zie je (als de kaars in kwestie in een windlicht staat bijvoorbeeld) een zwarte aanslag, dan is dat minder goed nieuws. Al kan dat ook liggen aan de omstandigheden: een kaart die op de tocht staat, walmt bijvoorbeeld meer. En als de lont te lang is, levert het ook vaak extra roet op. Als je kijkt naar het klimaat is een lamp zelfs beter dan een kaars, zo ontdekte het televisieprogramma Kassa in 2014. Met name omdat een kaars inefficiënt is als lichtbron: pas bij veertig stuks is het licht net zo sterk als dat van een lamp van veertig watt bijvoorbeeld. Maar voor een sfeervol hoekje is dat natuurlijk niet zo erg. Dat gezellige hoekje creëer je met de mooiste kandelaars en waxinelichthouders.

dxw5ndw8272m_w2400.jpg
Wist je dat je kaarsen daarnaast het beste in de koelkast kan bewaren?

Zelf kaarsen maken

Wil je wél graag kaarsen branden, maar niet het milieu te veel belasten? Probeer dan eens om zelf kaarsen te maken. Stiekem nog heel leuk om te doen ook: bewaar een tijdlang de stompjes kaarsen die overblijven en doe deze in een een hoog, leeg blik (bijvoorbeeld van aanmaaklimonade). Smelt de kaarsen daarin langzaam au bain-marie.

Knip ondertussen een lont van een stuk katoendraad; houd hierbij aan dat het lont ongeveer 15 centimeter langer moet zijn dan je wilt dat de kaars wordt. Dip het lontje in de gesmolten was. Laat even drogen en dip ’m dan opnieuw in het kaarsvet. Bouw zo de kaars laagje voor laagje op. Heeft de kaars de lengte die je wilt? Snijd dan de onderkant recht af. Je kunt met de gesmolten was ook een nieuwe kaars gieten in een mal; die kun je kopen of zelf maken van bijvoorbeeld een kartonnen koffiebeker, lege toiletrol of een ander item in de gewenste vorm.  

nog meer: wooninspiratie