WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Trapideeën

Een trap in de kamer is vaak een hele sta-in-de-weg. Maak van de nood een deugd en laat je inspireren door deze ruimtewinnende oplossingen.
basissituatieTrap met kast

trap met kledingkastwerkplek

"speelhoekboekenkast

Basissituatie

Deze situatie komt in veel huizen voor. Soms loopt de trap van links naar rechts naar boven en zit de draai aan de bovenkant, soms loopt hij van rechts naar links naar boven en zit de draai aan de onderkant in de haakse hoek van de twee muren. In de draaicirkel steunt de trap meestal op een steunpilaar. Maar wat te doen met die loze ruimte onder de trap? Hoe kun je die ten volle benutten?

Kasten

De meest voor de hand liggende oplossing is een dichte kast maken onder de trap. Hier zijn de treden dichtgemaakt en is er een vloertje onder de trap gelegd. Ook is er een frame aan de steunpilaar bevestigd met daarin de deuren en het wijnrek. De kast is zo’n 80 cm diep, waardoor je er behoorlijk wat spullen in kwijt kunt, ook spullen met wat onhandige afmetingen, zoals koffers en ski’s. Afhankelijk van wat je erin wilt opbergen, bepaal je de breedte van de deuren. Hier is gekozen om een deur ter breedte van de ruimte tussen de muur en de steunpilaar van de trap te maken en de tweede deur wat smaller te houden, zodat er ook nog plaats is voor een wijnrek.

Garderobe

Heb je te weinig ruimte in je hal, dan kun je hier ook een garderobekast kwijt. Ook bij deze situatie zijn de treden dichtgemaakt en is de steunpilaar van de trap gebruikt om planken en tussenschotjes aan te bevestigen. Onderin bakken op wieltjes voor handschoenen, sjaals en laarzen en erboven veel ruimte voor jassen, regenkleding, hoeden en paraplu. Je kunt de ruimte ook benutten om er je zomer- of winterkleding in op te bergen . Dan zou je er deuren voor kunnen plaatsen zoals in de vorige tekening.

Werkplek

Heb je behoefte aan een aparte werkplek zodat je laptop en je papieren niet altijd op de eettafel liggen, dan kun je een knusse werkplek onder de trap creëren. Bij deze situatie zijn de treden opnieuw dichtgemaakt. De steunpilaar van de trap is vervangen door drie stevige wanden die met dikke balken onder de trap zijn bevestigd en tevens de trap dragen: een tegen de korte muur, een tegen de lange muur en een haaks op de lange muur. Aan deze wandjes zijn zowel de boekenplanken als het bureaublad bevestigd. Er is een extra lichtpunt gemaakt, waarvoor de leidingen achter de wanden en onder de trap zijn weggewerkt.

Speelhoek

Heb je kleine kinderen, dan kun je van de ruimte onder je trap, met een lap stof, een schaar, een stift en klittenband heel makkelijk een kinderspeelplek maken. Het zachte gedeelte van het klittenband naai je tegen het doek en het harde gedeelte plak je vast aan de trap. Zo creëer je een heel spannende kinderspeelhut! En als de kinderen zijn uitgespeeld, kun je meteen al het speelgoed opruimen in bakken op wielen. Doe de gordijntjes van de deur dicht en alles is uit het zicht. Moet je er met de stofzuiger bij, dan haal je het hele doek simpel weg.

Boekenkast

Ook bij deze situatie zijn de treden dichtgemaakt en zijn de steunpilaar, de muur en de treden gebruikt om planken en tussenschotjes aan te bevestigen. Zo ontstaat vrij simpel een ruime boekenkast. Weliswaar benut je hier niet de volle diepte, maar de sfeer blijft zo wel heel huiselijk. Het is een afweging, eventueel maak je de planken zo diep als de ruimte onder de trap, en zet je achter de boeken nog wat spullen neer die je bijna niet gebruikt. Een andere mogelijkheid is om er precies passende losse boekenkasten op wielen neer te zetten. Als je deze kasten niet dieper dan een groot boek maakt, kun je erachter nog planken tegen de lange muur hangen en daar dus nog wat extra bergruimte creëren.

nog meer: wooninspiratie