WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor een mooi plafond

Het plafond is vaak een vergeten onderdeel van het huis. Terwijl het juist heel sfeerbepalend is voor de ruimte. Lees daarom onderstaande tips goed door voordat je aan de slag gaat met het plafond.

vtwonen 1-2020 | Binnenkijken in een benedenwoning in Amsterdam woonkamer met klassiek plafond

Warme en koude tinten

Een plafond in een zachte tint kan mooi en sfeervol uitpakken. Sowieso geldt: hoe lichter de ruimte, hoe meer je kunt experimenteren. Kies in een kamer met ramen op het noorden warme tinten (zacht abrikoos of roomwit) en koelere tinten (ijs blauw of lichtgrijs) in een zonnige ruimte. Koele tinten lijken ook verder weg; warme tinten komen meer op je af.

Kunst boven je hoofd

Heb je een rustig interieur met één opvallende stoel of iets anders met een grafische vorm? Schilder die dan na op je plafond in een afstekende kleur of juist heel subtiel: beige wit op spierwit of glans op dof.

Leuk, een sterrenhemel of wolken- lucht boven je bed! Of het patroon van je gordijnen of een heerlijk strand. Misschien ben je zelf artistiek, of vraag een offerte bij een decoratieschilder.

Plafond bekleding

Hieronder staan de do’s en dont’s van plafondbekleding:

Doen:

  • witten
  • een zachte tint geven
  • een grafisch motief of een schildering (laten) aanbrengen
  • behangen

Niet doen:

  • zwart schilderen: dit benauwt en maakt somber
  • grote contrastverschillen: donkere balken, witte tussenruimte. Dit wordt snel onrustig en leidt de aandacht af van je meubels
  • plafondtegels van stro
  • goedkope plastic schrootjes: ze kunnen (vlekkerig) verkleuren

Mooie plafonds

Tips voor een hoog plafond

Een plafond van minimaal drie-en-een-halve meter hoogte kun je lager laten lijken door het een donkerder tint te geven, denk aan een kleur als lever. Zeker in het zitgedeelte creëer je zo een intiemere sfeer. Bij een lager plafond kunnen zulke kleuren een benauwd effect geven. Geef je ook de vloer een iets diepere tint, dan versterk je het effect.”

Tips voor een smal huis

Balken of geschilderde strepen die over de breedte van het plafond lopen, laten de kamer breder lijken. Kies liefst een verf die niet in kleur, maar in glans afwijkt van de rest van het plafond, anders heb je kans dat het erg onrustig wordt.

Een andere manier om een ruimte breder en lager te laten lijken: schilder het plafond wit en geef de muren een kleur. Behalve de bovenste 30 à 40 cm, die maak je ook wit. Ideaal voor donkere kamers, want het witte plafond weerkaatst zo het licht.

Sierornamenten

Ornamenten en omlijstingen trekken het plafond bij het interieur. Let goed op de ruimte: heeft die veel hoekjes, muurtjes en frutsels? Beperk je dan tot een enkel detail. In een ruimte met een eenvoudige vorm kun je je meer permitteren. Let ook op de inrichting: alles in één stijl of juist een verrassende mix, er kan veel, maar stem het wel op elkaar af.

nog meer: wooninspiratie