WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom je één focuspunt in je interieur moet kiezen

In iedere film heb je meestal een of twee hoofdrollen en verder bijrollen. Het één versterkt het ander. Zo werkt dat ook in huis. Daarom is het belangrijk om een focuspunt te hebben, dus kies een item waar je de nadruk op legt en waar dus de naar wordt getrokken. Zo creëer je eenheid en balans in je interieur.

focuspunt | vtwonen 04-2021 | woonkamer met groene fauteuil en blauwe bank

Balans heeft rust

Een focuspunt kiezen betekent dat je bepaalde elementen (of vaker: één element) in huis meer aandacht geeft dan andere elementen. Het betekent als het ware dat je dat ene meubel of dat ene kunstobject in het zonnetje zet. En dat doe jij eigenlijk niet zelf, maar dat doet dat object. Omdat het een bijzondere kleur heeft, een opvallende vorm heeft of simpelweg heel groot is en dus opvalt. Deze bank bijvoorbeeld, zou een perfect focuspunt kunnen zijn. Het fijne aan zo’n focuspunt is dat je meteen een richtlijn hebt voor de rest van de inrichting, want je kunt nu alle andere meubels en accessoires kiezen op basis van die eyecatcher. En doordat je onderscheid maakt tussen ‘opvallend’ en ‘aanvullend’ in de aankleding van je huis, ontstaat er een prachtige balans.

LEES OOK
Een gekleurde bank? Die style je zo

Zo doe je het

Meestal begin je tijdens het inrichten van je huis niet meteen met het kiezen van één item om daar vervolgens alle andere aankopen op te baseren. Vaak heb je al meubels en accessoires die je meeneemt uit je vorige huis. Hoe bepaal je dan het focuspunt? Misschien zit die al wel tussen de spullen die je al hebt. Kijk of je er een element tussenuit kunt pikken dat de potentie heeft om je interieur als het ware te ‘dragen’. Het moet dus een opvallend, uniek of origineel object zijn. Iets gevonden? Top, zet dit item in de schijnwerpers en houd de rest van het interieur wat rustiger. Ben je meer van ‘hoe meer hoe beter’? Dan mag je best meerdere focuspunten kiezen, zolang ze mooi verdeeld zijn over de ruimte.

LEES OOK
Zo stel je het ideale kleurenpalet voor je huis samen

nog meer: wooninspiratie