WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Door te kiezen voor milieuvriendelijke en water en energie besparende producten bij het verbouwen van je huis, wordt jouw huis een duurzame woning. Bekijk hieronder hoe jij duurzaam kunt wonen.  

Duurzaam wonen

Duurzame Woningen belasten het milieu en de omgeving zo min mogelijk. Tijdens de bouw zijn er milieuvrien­delijke materialen gebruikt en er is gekeken naar de energievraag en hoe daaraan voldaan kan worden (denk aan het zelf opwekken van energie). Ook is bekeken hoe je zo min mogelijk water kunt verbrui­ken. En dat allemaal zonder comfortverlies.

Benut de warmte van de zon

Deel je huis zo in dat ruimtes die warm mogen zijn, zoals de woonkamer, op het zuiden komen te liggen. ‘Koele’ ruimtes, zoals keuken, slaapkamers en garage, mogen op het noorden. De koele ruimtes werken als buffer voor de warme ruimtes.

Gebruik geen hardhout uit oerbossen

Vaak voldoet Europees naald- of hardhout net zo goed. Milieuvriendelijk hout heeft het FSC-keurmerk. Dit garandeert dat het uit duurzaam beheerde bossen komt.

Let op de materialen die je ge­bruikt

Zo is houtskeletbouw beter dan betonskeletbouw en zijn PE (polyethyleen) en pp (polypropy­leen) milieuvriendelijke alternatie­ven voor leidingen en afvoeren van pvc. Probeer gesloopte materialen te hergebruiken en scheid sloopafval.

Kies een vriendelijke verf

Veel verfsoorten bevatten oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Binnen kun je het beste verf kiezen op basis van water, kalk of gips. Slecht voor het milieu is alkydverf. Deze heeft een terpentinebasis.

Bespaar op water

Plaats begren­zers op de kranen en een spaarkop op de douche. Kies voor een waterzuinig toilet en zo kort mogelijke waterleidingen, zodat het niet te lang duurt voordat het warm water uit de kraan komt.

Produceer je eigen energie

Overweeg de aanschaf van een PV-(photovoltaic) zonnepaneel voor elektriciteit of een zonnecollector met boiler voor warm water.

Wat bespaar je per jaar?

  • dakisolatie en tochtstrips: € 270,-
  • een graadje lager stoken: € 47,-
  • met een volle trommel wassen op lage temperatuur: € 45,-
  • vijf spaarlampen: € 40,-
  • waterbesparende douchekop: € 35,-
  • pc en tv niet stand-by, maar écht uit: € 35,-
  • bij mooi weer de was buiten: € 30,-

Bron: 101woonideeën

nog meer: wooninspiratie