Zo richt je een woonkamer in

Ontspannen, ontmoeten, werken, eten: als er één ruimte in huis is waar niets moet en alles mag, is dat wel de woonkamer. Met deze vijf stappen kun je de woonkamer zo inrichten dat je er het liefst 24/7 zou willen vertoeven.

Stap 1. Bepaal de functies

Pak een vel papier en schrijf op voor welke bezigheden jouw woonkamer geschikt moet zijn. Wat wil je er allemaal kunnen doen: tv-kijken, lezen, uitgebreid tafelen met vrienden, werken? Kinderen hebben ruimte nodig om te kunnen spelen, knutselen, gamen en huiswerk maken. Bedenk vervolgens per functie aan welke eisen de omgeving moet voldoen, zoals veel of juist weinig licht, opbergruimte binnen handbereik of zicht op de tuin.

Stap 2: Kies de juiste indeling

Als je weet wat elke activiteit nodig heeft, dan kun je alles een plek in de ruimte geven. Lukt dat niet, kijk dan of je functies kunt combineren, zoals huiswerk maken, werken en misschien ook eten. Op die plek moet dan bijvoorbeeld wel voldoende bergruimte zijn. Wil je in het ochtendzonnetje de krant kunnen lezen, dan weet je waar de zithoek moet komen. Of richt je die in rond de haard? Even goed puzzelen en je komt tot een ideale indeling.

Stap 3: Wat is jouw woonstijl?

Nu wordt het spannend: in welke stijl ga je de woonkamer inrichten? Scandinavisch, werelds, industrieel, modern? Misschien moet je compromissen sluiten, maar het mixen van stijlen pakt vaak verrassend uit. Laat je bij het maken van een moodboard inspireren door Instagram en Pinterest of ontdek jouw woonstijl in de vtwonen Stijl Studio’s, bekend van het tv-programma vtwonen ‘Weer verliefd op je huis’.

Stap 4: Shop de juiste meubels

Je moodboard wordt werkelijkheid met de juiste meubels. Ga hierbij voor een mooie mix van materialen en het juiste kleurenpalet. Investeer in een paar goede basics met een tijdloos design en maak het plaatje af met je favoriete kunst, keramiek, woontextiel en planten.

Stap 5: Persoonlijk woonadvies

Kom je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak met een interieuradviseur van Eijerkamp. Deze maakt aan de hand van een plattegrond en foto’s van de ruimte een advies op maat. Hiermee kun je de winkel in om de juiste meubels en accessoires uit te zoeken. Je ziet, voelt en ervaart direct alle mogelijkheden, in elke woonstijl en voor elk budget.

Bron: (in samenwerking met Eijerkamp)

nog meer: wooninspiratie