WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo richt je een kleine stadstuin in

Wie een kleine tuin heeft of eigenaar is van een mini-balkon zal net even wat creatiever met ruimte moeten omspringen. Lastig? Niet als je rekening houdt met onze 5 tips! (in samenwerking met Spinwood)

1. Kies een functie

Vind je het belangrijk dat je lekker buiten kunt zitten, gaat het je vooral om het uitzicht vanuit de woonkamer of wil je groente en fruit gaan verbouwen in een moestuin? Door van te voren goed te bedenken wat de functie van je tuin of balkon wordt, kun je gerichter op zoek naar meubels, bestrating, planten en decoratie.

2. Multifunctionele meubels

Je komt al een heel eind met bijzettafels en krukjes om zithoekjes mee te creëren, maar in de meeste kleine tuinen is er voor een zit- én eetgedeelte vaak niet genoeg ruimte. De multifunctionele bank van Spinwood is op het eerste gezicht een gewone hardhouten tuinbank met plek voor 3 personen. Maar van deze mooie designbank maak je in een handomdraai een gezellige picknicktafel, waar wel 6 personen aan kunnen schuiven. Iedereen uitgegeten? Dan klap je ‘m met hetzelfde gemak weer terug naar modelletje gevelbank.

Ook handig: het meubel is gemaakt van hardhout en gegalvaniseerd staal, heeft geen onderhoud nodig en kan dus het hele jaar buiten blijven staan, zelfs in het Hollandse klimaat.

3. Grote gebaren

Het klinkt misschien gek, maar door gebruik te maken van grote gebaren, oogt een kleine tuin juist ruimer. Ga dus voor een grote tegel in plaats van kleine klinkertjes en zet grote bloempotten in dezelfde tint een groepje bij elkaar. Denk ook aan de zichtlijnen: door de planken van een vlonderterras in de breedte te leggen, lijkt de tuin breder, doe je dit in de lengte, dan krijg je er optisch wat meters bij.

4. De hoogte in

Subtiele niveauverschillen in de tuin zorgen voor een speels effect en laten de buitenboel ruimer aanvoelen. Denk hierbij aan haagjes, grote planten, boom, een plantentafel of trolley. The sky is letterlijk the limit, dus vergeet ook de schuttingen niet: hang er planken aan op, een verticaal tuintje of simpele bloembakken. Overweeg ook een pergola, het zorgt voor een leuke verdeling en je kunt er planten, verlichting of decoratie aan kwijt.

5. Houd het simpel

Vermijd ingewikkelde vormen, zet de tuin niet te vol en probeer voldoende bewegingsruimte vrij te houden. Kies bij voorbaat voor één basiskleur, zwart of antraciet bijvoorbeeld. Gebruik het voor de wanden en schuttingen, decoratie en plantenpotten. De donkere kleur zorgt voor een luxe uitstraling en heel belangrijk: rust.

Ook ruimte besparen in jouw stadstuin?

Bekijk de video van de Spinwood Tuinbank hier en ontdek het gemak van dit multifunctionele meubel. Alle informatie vind je bij Spinwood.

nog meer: wooninspiratie