WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kies en combineer je kleur

Kleur is één van de belangrijkste sfeermakers in je interieur. Maar er zijn zoveel kleuren om uit te kiezen, welke kleur past nou het beste bij jouw persoonlijke stijl? Deze 4 tips helpen je de juiste keuze te maken. (in samenwerking met Flexa)

1. Let op de lichtval

Kleur is een eenvoudige manier om je interieur een compleet nieuwe look te geven. Maar hoe bepaal je welke kleuren het beste tot hun recht komen in jouw huis? Licht en verlichting spelen hierbij een belangrijke rol, want zogenaamde temperatuur van het licht bepaalt of een kleur warm of koud overkomt. Door lichtinval van buiten zal kleur gedurende de dag steeds anders overkomen. Kijk daarom zowel overdag als ‘s avonds bij kunstlicht naar het effect van licht op je gekozen kleur. Houd ook rekening met de ligging van de ruimte: noordelijk licht maakt kleuren koeler, zuidelijk licht maakt ze juist warmer.

2. Een lesje kleurenpsychologie

Kleur kan ook effect hebben op onze emoties en stemming. Rood is bijvoorbeeld een kleur die aanzet tot activiteit, handig voor in de werkkamer. Blauw en groen hebben juist een kalmerend en ontspannen effect. Roze stimuleert creativiteit en wit staat voor zuiverheid. Donkere contrasterende kleuren vormen hierbij een mooi evenwicht. Een kleurenpalet met vergrijsde tinten in subtiele schakeringen zorgt voor een knusse sfeer.

3. Creëer een harmonieus geheel

De kleur die je gaat kiezen wil je het liefst laten matchen bij de rest van je interieur, zodat het geheel in balans is. Dit kun je doen door de kleur af te stemmen op andere materialen in huis, net zoals onze stylisten dit doen. Voorbeelden die elkaar versterken zijn o.a. crèmekleurige tinten bij een strakke gietvloer, om het industriële karakter te verzachten. Pastelkleuren zijn prachtig in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Oudroze vormt een goede match met koperen accessoires, petrol en brons zijn een geweldig duo en goud gaat goed samen met aubergine en okergeel. Donkere muren kun je heel goed opfrissen met sierlijke kamerplanten.

4. Test de kleur thuis

Klaar voor kleur in je interieur? Een slimme truc is om een kleur eerst op een kleine oppervlakte uit te proberen voordat je meteen de hele muur gaat schilderen. Zo kun je goed beoordelen hoe de kleur op jouw muur uitpakt en wat je van de kleur vindt. De Flexa Kleurtester is hiervoor een ideale tool: dit is een minirollertje en tester ineen. Hoe het werkt? Strijk een proefstrookje op de muur en bekijk of je favoriete kleur zowel ‘s ochtends als ‘s avonds het gewenste effect geeft. Zo ga je met vertrouwen aan de slag en kies je gegarandeerd de perfecte kleur die goed bij jouw persoonlijke stijl past.

Bron: in samenwerking met Flexa

 

nog meer: wooninspiratie