WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor een zen huis

In een wereld waarin we de hele dag allerlei prikkels krijgen, is thuiskomen in een serene, rustige omgeving wel zo fijn. In Azië weten ze precies hoe je de juiste balans vindt in het interieur. Laat je inspireren en creëer een plek waar je je volledig kunt ontspannen. (In samenwerking met De Bijenkorf)Aziatische woonstijl styling

1. Ontdek de kunst van het weglaten

Een opgeruimd interieur weerspiegelt een opgeruimde geest. En dat niet alleen. Behalve opgeruimd, zijn Aziatische interieurs ook vaak minimalistisch. Dat zit ’m in de hoeveelheid meubels en accessoires, maar ook in het vaak strakke design en de basic kleuren. De Bijenkorf heeft momenteel een prachtige collectie Aziatische woonaccessoires. Misschien een goed moment om al je oude prullaria eens uit te zoeken en te vervangen voor enkele mooie eyecatchers.

Aziatische woonstijl servies

2. Kies voor natuurlijke kleuren en materialen

In een Aziatisch interieur geen schreeuwerige, felle kleuren, maar neutrale tinten als wit, crème, grijs, groen en bruin. Eventueel aangevuld met wat accenten in dieprood of bloesemroze. Kies daarnaast voor natuurlijke materialen: bamboe, riet, leer, zijde en lichte houtsoorten als berken of eiken. Voor op de vloer kun je denken aan tatami, Japanse matten gemaakt van rijststro.

3. Zorg voor zacht licht

Om rust te creëren, is het belangrijk dat het licht in huis zacht is. Met vouwgordijnen of houten shutters kun je de hoeveelheid zonlicht overdag makkelijk zelf regelen. ’s Avonds creëer je warm en sfeervol licht met indirecte verlichting, dus door je lampen naar de muur te richten. Of met kaarsen en waxinelichtjes natuurlijk.

4. Verdiep je in feng shui

Het Chinese feng shui streeft naar harmonie tussen natuurlijke én door de mens gecreëerde vormen. Het doel is om onze leefomgeving zo in te richten dat de energie vrij kan stromen. Wil je je huis helemaal volgens de principes van feng shui inrichten, dan zul je waarschijnlijk behoorlijk moeten verbouwen (bij iedere windrichting horen specifieke ruimtes). Maar je kunt ook simpel beginnen door je huis goed te ventileren, deuren en gangen vrij te houden, je rommel op te ruimen en onnodige spullen weg te gooien.

Aziatische woonstijl theepot en plant

5. Breng buiten naar binnen

Bloemen en planten zijn een belangrijk onderdeel in elk Aziatisch interieur. Behalve voor wat gezelligheid zorgen ze ook voor de broodnodige schone lucht in huis. Ze zuiveren de lucht van afvalstoffen en geven vervolgens zuurstof af. Ga voor mooie grote planten zoals een olifantsoor, bananenplant of bamboe. Voor op tafel kun je denken aan een vaas met orchideeën. En wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je een waterornament in je interieur plaatsen. Niets meer rustgevend dan het geluid van kabbelend water.

Bron: in samenwerking met de Bijenkorf

nog meer: wooninspiratie