kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wonen in een stad of dorp? De voor- en nadelen

Voordat je een huis kunt gaan inrichten, moet je eerst bedenken waar je wilt wonen. Lonkt het bruisende stadscentrum met altijd reuring om je heen, of is een weids uitzicht meer jouw ding? Wij zetten de (financiële) plussen en minnen van wonen in de stad of in een dorp voor je op een rij. (in samenwerking met Argenta)

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Een belangrijk onderdeel van onze woonwensen, gaat over het aantal vierkante meter woonoppervlakte. De verschillen tussen het woonoppervlak in steden en dorpen is groot. In Amsterdam woon je per persoon gemiddeld op 49 m², in de gemeente Kerkrade hebben huizenbezitters meer dan 1,5x zoveel woonoppervlak per persoon: 78,16 m². Gemiddeld hebben driekwart van de gezinnen met kinderen een woning van minimaal 100 m². Hoe groot een bank of tafel kan zijn, hangt daar dus sterk van af.

En niet alleen het beschikbare woonoppervlak loopt sterk uiteen, ook het verschil in huizenprijzen is groot. In Amsterdam betaal je gemiddeld € 5467,- per vierkante meter en in de gemeente Kerkrade is dat € 1493,-. Bereken met een hypotheekcalculator wat je maximale hypotheek is, zodat je je weet wat jouw budget is. En natuurlijk ook wat je overhoudt voor de inrichting.

Alles op loop- of fietsafstand

Naast het oppervlak speelt ook de woonomgeving een grote rol. Een voordeel van wonen in de stad is het feit dat alles dichtbij is. Waar je in een dorp misschien in de auto moet stappen om een boodschapje te halen, heb je in een stad vaak alles op loopafstand. Van de supermarkt tot de terrasjes en van de winkels tot de tandarts. Ook zijn er meer sociale voorzieningen in een stad. Je hebt de keuze uit talloze sportscholen, workshops en clubs waar je naartoe kunt. In een dorp is de keuze qua hobby’s, sporten en uitgaan vaak wat beperkter. De vraag is dus ook waar je vaker thuis zult zijn en in hoeverre dat je inrichting beïnvloedt. Eet of borrel je met vrienden bijvoorbeeld vaak buiten de deur, of wil je daar thuis genoeg ruimte voor indelen?

Waar kun je iets kopen?

Het is geen geheim dat er momenteel een run op koopwoningen is. Dat heeft te maken met de historisch lage rente. Die rente bepaalt voor een groot deel hoeveel je maandelijks voor je huis betaalt. Het kan dus gunstig zijn om juist nu een huis te kopen. Aan de andere kant is het woningaanbod, o.a. door onvoldoende aanbod van nieuwbouwwoningen, juist beperkt. En dat is vooral in de grote steden zichtbaar. In juli 2016 werden ruim 10.700 woningen in de provincie Utrecht te koop aangeboden op de grootste huizensite, twee jaar later zijn dat er nog geen 6800.

We willen wel kopen, maar hebben minder te kiezen. Het is vooral afhankelijk hoeveel haast je hebt met het vinden van een nieuwe woning en hoe strikt je vast wilt houden aan je woonwensen. Zoek je in een regio waar de krapte op de huizenmarkt groot is, dan zul je vooral snel moeten zijn met bieden en een goed bod moeten neerleggen. Vind je het niet erg om een paar kilometer uit te wijken, dan is het huizenaanbod wellicht al wat groter en beter betaalbaar. En is er wellicht meer ruimte om het interieur aan te pakken.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om een huis te kopen? Ga dan eens vrijblijvend praten met een hypotheekadviseur of vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Bron: in samenwerking met Argenta

nog meer: wooninspiratie