WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vrolijke recyclekunst met serieuze boodschap

Forbo geeft duurzame ontwerpers een podium op een van hun duurzame vloeren. Een unieke match, doordat deze designers gedurfde ontwerpen presenteren die ook nog eens goed zijn voor het klimaat. Zo begint de wereld verbeteren letterlijk bij de vloer! Dit keer is het woord aan: Carolien Adriaansche.

De vloer is voor Carolien

Al ruim vijfentwintig jaar maakt Carolien Adriaansche kunst van plastic afval. Ze vraagt met haar werk aandacht voor klimaatverandering en de gevolgen van onze consumptiemaatschappij. “Plastic is een prachtig product, alleen gebruiken we het als wegwerpartikel. Als ik boodschappen doe, let ik erop of ik de verpakking kan hergebruiken. In mijn atelier sorteer ik al het afval dat ik verzamel op kleur in kratten. Ketchupdopjes, wasmiddelflessen, lege Leukoplast-rolletjes, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik struin graag bouwterreinen af, daar ligt altijd veel afval in de mooiste kleuren en vormen.”

Plastic is een prachtig product

alleen gebruiken we het als wegwerpartikel

“Met mijn Floating Cities , drijvende steden van gebruiksvoorwerpen, vraag ik aandacht voor de zeespiegelstijging. Hoe vrolijk mijn recyclekunst er ook uitziet, de boodschap erachter is minder rooskleurig.”

Drijvende steden

Elk kunstwerk van Carolien ontstaat intuïtief. Ze laat zich inspireren door het materiaal en stapelt afval op elkaar, alsof ze met Lego speelt. “Zo creëer ik miniatuursteden. Met mijn Floating Cities vraag ik aandacht voor de zeespiegelstijging. Deze drijvende steden van wasmanden, emmers en andere gebruiksvoorwerpen kunnen echt op het water dobberen.” Plastic flessen aan de onderkant zorgen voor drijfvermogen. Voor een festival in Friesland maakte ze een versie met lichtjes eronder. “Dat gaf ’s avonds een sprookjesachtig effect. Maar hoe vrolijk mijn recyclekunst er ook uitziet, de boodschap erachter is minder rooskleurig.”

Duurzame vloer, geïnspireerd door de natuur

Forbo’s linoleumvloeren, bekend onder de merknaam Marmoleum, geven elk interieur een rijke uitstraling. Uniek is dat Marmoleum de eerste CO₂-neutraal geproduceerde vloerbedekking ter wereld is. Hoe dat kan? De vlas- en juteplant nemen CO₂ op tijdens de groei en onttrekken daarmee CO₂ uit de atmosfeer. De vloeren houden dus CO₂ vast! Marmoleum is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en dessins en biedt daarmee ongekende mogelijkheden.

Meer weten over de vloeren van Forbo, die het podium vormen in de serie ‘The Floor is Yours’? Kijk dan op www.forbo-flooring.nl/marmoleum of bestel gratis een staal.

Ook leuk:
Anne Wagemaker vertelt over de voordelen van Marmoleum
Angelique Janssen en haar duurzame vazen
Niki Schoondergang maakt de ArenAstoel

nog meer: wooninspiratie