WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vier Kerst in Finse sferen

’It’s the most wonderful time of the year!’ Pak het dit jaar eens anders aan en vier kerst op z’n Scandinavisch. Nóg romantischer, met al die lichtjes, en net zo gezellig! Dit zijn de Finse kersttradities. (promotie)Iittala Kastehelmi Waxinelichtjes

Ho ho ho…

In Finland wordt de kerstman Joulupukki genoemd. Op de dag van kerstavond keert iedereen in de middag al huiswaarts om jouluglogi te drinken, een soort glühwein, en zich klaar te maken voor het grote kerstdiner.

Versiering

Omdat het in Finland al erg vroeg donker is, wordt het hele huis versierd met kaarsen en waxinelichtjes. Wat je in ieder huis terugvindt zijn de klassieke Kastehelmi theelichtjes van Iittala. Kastehelmi betekent ’dauwdruppel’ in het Fins, lichtjes die als een parelketting onder de ochtendzon glinsteren, zo mooi! Extra fijn: je krijgt nu een Kastehelmi theelichtje cadeau bij aankoop van een Iittala product op vtwonen.nl (op = op).

De Finnen houden van natuurlijke decoraties in huis. Dat betekent een échte spar met donkergroene naalden en mooie bloemen, tulpen of hyacinten. Voor het raam hangen zelfgemaakte sterren, gemaakt door de kinderen. Daarnaast zijn in Finland kwaliteit, schoonheid en functionaliteit belangrijke waarden. De producten van Iittala zorgen dan ook voor een perfecte, Finse kersttafel.

Kerstavond

Het feestmaal begint met een borrel bij de vis, een wijntje bij het hoofdgerecht en lekkere likeuren toe. Een eeuwenoude traditie is om in de rijstepap die volgt een amandel te verstoppen. Het brengt de persoon die de amandel op z’n bordje krijgt een heel jaar geluk. Ook komt de Joulupukki tijdens het kerstmaal persoonlijk op bezoek om de kinderen te verrassen. Hij vertelt over zijn lange reis vanuit Lapland, zingt en danst met de familie en gaat er dan weer snel vandoor. Hij heeft immers nog meer huizen om te bezoeken.

Stoom afblazen

Traditiegetrouw brengt men met kerst ook een bezoek aan de sauna, zodat iedereen de feestdagen ontspannen en ’schoon’ tegemoet gaan. Wie op de dag van kerstavond het Finse platteland afreist, kan boven bijna elk saunahuisje een rookpluim zien opstijgen.

Hyvää ruokahalua! Dat is Fins voor smakelijk eten en een fijne kerst!

Bron: in samenwerking met Iittala

nog meer: wooninspiratie