WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verhuizen? Dit moet je niet vergeten.

Bij een verhuizing komt er veel op je af en dat gaat standaard gepaard met veel plannen en afvinklijstjes. Wij delen 5 praktische tips om je verhuizing zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. (in samenwerking met de Consumentenbond)Bureau met notities voor verhuizing

1. Dit kun je meteen regelen

Er zijn een heleboel praktische klussen waar je direct mee aan de slag kunt op het moment dat de huur of koop van je nieuwe woning rond is. Wat dacht je van het maken van afspraken met de huidige bewoners van je nieuwe huis. Zijn er spullen (zoals gordijnen) die je wilt overnemen? Hetzelfde geldt voor het maken van afspraken met de nieuwe bewoners van het huis dat je achterlaat. Kan de vloer blijven liggen of willen ze dat die eruit wordt gehaald?
Overleg welke zaken jullie onderling overnemen en bepaal de prijs. Zet deze afspraken zwart op wit om later eventuele verwarring te voorkomen.

2. Binnen 3 maanden regelen

Geef je nieuwe adres op tijd door aan de gemeente. Ben je namelijk te laat, dan riskeer je een boete. Zorg ook dat je gas-, water- en energieaansluiting goed geregeld zijn voor je nieuwe huis. Dit is meestal niet zo ingewikkeld, maar wel belangrijk. Je kunt je huidige energieleverancier meeverhuizen naar je nieuwe huis, maar het kan ook voordelig zijn om over te stappen.

3. Een maand voor de verhuizing

Kies je voor een doe-het-zelf-verhuizing, of laat je het regelen door een verhuisbedrijf? Samen met familieleden en vrienden je inboedel verhuizen is een stuk goedkoper. Maar het gemak van een goede verhuizer is ook wat waard. Waar je ook voor kiest, begin op tijd met inpakken en het labelen van de verhuisdozen en kamers in jullie nieuwe huis. Tip: Geef iedere kamer een nummer en hang dit op de deuren. Schrijf dit nummer bij het inpakken op alle dozen, zodat iedereen de spullen meteen in de juiste ruimte neerzet.

4. Een week voor de verhuisdag

Houd rekening met de laatste ophaaldag van de gemeentereiniging om zoveel mogelijk mee te geven wat weg moet. Haal meubels die je niet meer nodig hebt alvast uit elkaar. Maak wanden en plafonds zoveel mogelijk leeg. Alleen de gordijnen in de slaapkamer hoeven te blijven hangen.
Verhuis je naar een straat met beperkte parkeerplaats? Zet alvast een auto voor de deur zodat je op de verhuisdag een praktische plek voor de deur hebt, of reserveer een laden- en lossenplek via de gemeente.

5. De verhuisdag

Zorg op de dag van de verhuizing voor een taakverdeling, zodat voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren. Begin met het verhuizen van de grootste spullen, zoals kasten en bedden. Zo kunnen deze na het uitladen meteen in elkaar gezet worden. Tip: houd op de dag van verhuizing een setje met gereedschap bij je.
Doe nog een laatste ronde langs alle kamers om te checken of er echt niets is achtergebleven. Sluit gas en elektra af en neem de meterstanden op voor je weggaat.

Jouw persoonlijke Verhuiscoach

Kun je na het lezen van deze tips nog wel wat extra verhuishulp gebruiken? Meld je aan voor de gratis Verhuiscoach van de Consumentenbond. Je ontvangt stap voor stap de juiste informatie per mail. Helemaal afgestemd op jouw planning: of je nu binnen een maand, 3 maanden of over meer dan 3 maanden gaat verhuizen. Zo kom je je verhuizing soepel door en weet je zeker dat je niets vergeet.

Bron: in samenwerking met de Consumentenbond.

nog meer: wooninspiratie