WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo haal je extra sfeer in huis

De plaids worden dikker, de kleuren warmer en de materialen rijker. Hoera, het is herfst! Tijd om het binnen gezellig en comfortabel te maken, zodat je er komende periode heerlijk kunt cocoonen. Met deze 4 sfeervolle tips maak je jouw interieur najaars-proof. (in samenwerking met Somfy)

1. Gebruik najaarskleuren

Zet tijdens dit seizoen een stap buiten en de warme kleuren komen je direct tegemoet. Diepe rood,- oranje,- en kopertinten zorgen voor prachtige kleuren aan de bomen en als bladerdek op de grond. Gebruik de natuur als inspiratie en trek dit warme najaarspalet door in huis. Schilder een wand (deels) in roestrood of okergeel, of ga voor kleine gebaren met kaarsen, theelichthouders, kussens en plaids. Gemakkelijk af te wisselen als de herfst weer voorbij is. Trouwens, de mooiste decoratie vind je nog steeds in de natuur, kijk om je heen en verzamel dennenappels en noten voor een herfst stilleven of ga op zoek naar een mooie tak die je (eventueel met een lik verf) kunt gebruiken om lampjes omheen te wikkelen.

2. Kies warme materialen

In het najaar brengen we meer tijd binnenshuis door, niet zo gek dus dat we verlangen naar een knusse en rijke sfeer. Veel grote aanpassingen zijn daar niet voor nodig. Gebruik grove en warme materialen, hierbij kun je denken aan los gebreide plaids of kussenslopen van gewassen linnen. Hout doet het ook altijd goed bij een herfstlook, in de vorm van een bijzettafeltje of kruk, maar ook als broodplank of dienblad. Combineer dit met cognac kleurig leer voor een stoer gevoel of juist met details in donkergroen velours voor een weelderig effect. Om de sfeer helemaal compleet te maken mag een warm vloerkleed natuurlijk niet ontbreken, of deze nou hoogpolig of glad geweven is. Het zorgt voor warme voeten én betrekt alle losse elementen van een woonkamer bij elkaar.

3. Vergeet je raamdecoratie niet

Het gevoel van je eigen knusse coconnetje wordt extra versterkt door goede raamdecoratie. Behalve dat de akoestiek én temperatuur in een ruimte er beter van worden, is het ook prettig dat je ‘s avonds niet tegen een donker ‘gat’ zit aan te kijken en niet iedereen zomaar van buiten naar binnen gluurt. Overdag filteren rolgordijnen, jaloezieën, plissé en vouwgordijnen het zonlicht en verduisteren daar waar nodig. Voor het ultieme knusse gevoel kun je raamdecoratie ook verdubbelen. Geef gordijnen een boost door er een tweede paar gordijnen bij te combineren of mix een zwaardere stof overgordijnen eens met een plisségordijn of een strakker rolgordijn. Hoe meer contrast, hoe levendiger het wordt. Helemaal handig: heb je er weleens aan gedacht om je raamdecoratie te automatiseren? Onafhankelijk van je stijl, maat of materiaal zorg je er zo voor dat jouw raamdecoratie opent en sluit wanneer jij dat wil, waar je ook bent. Je hoeft er niet eens voor uit je luie stoel.

4. Maak het jezelf makkelijk

Naast het sluiten van rolgordijnen, gordijnen, jaloezieën, plissé en vouwgordijnen met een afstandbediening of app op je telefoon sluit je verschillende apparaten bij jou in huis op elkaar aan met Somfy’s smart home systeem TaHoma. Ook stel je hier eenvoudig persoonlijke scenario’s in. Een slim huis helpt jou aan extra wooncomfort. Een romantische avond in het vooruitzicht? Met één klik in de app dimmen je lichten, sluiten je gordijnen en speelt het juiste muziekje. Het is zelfs mogelijk in te stellen dat dit op een bepaald tijdstip gebeurt. Als je even niet thuis bent (je geniet bijvoorbeeld van een welverdiende wintersport) kun je de gordijnen dan open of dicht laten gaan. Handig, want hiermee wek je de indruk dat er altijd iemand thuis is. Behalve praktisch is geautomatiseerde raamdecoratie ook veilig: er zijn geen koorden, waardoor huisdieren en kinderen niet verstrikt kunnen raken.

Bron: in samenwerking met Somfy

nog meer: wooninspiratie