WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een slim huis voor dummies

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een slim huis, oftewel domotica? Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden. (in samenwerking met Busch-Jaeger)ABB-wat-is-domotica

1. Wat is domotica?

Domotica is de verzamelnaam voor systemen die van je huis een slimme woning maken. Wie zo’n huisbesturingssysteem heeft, kan bijvoorbeeld met z’n smartphone, tablet of pc de verwarming of de airco in verschillende ruimtes regelen, of met een druk op de knop de verlichting in de woonkamer aandoen. Je hebt je energieverbruik zelf in de hand, het verhoogt je wooncomfort en je gevoel van veiligheid.

2. Wat kan ik met domotica in mijn huis?

Busch-free@home® is zo’n domotica-systeem waarmee je comfort, sfeer, energie en veiligheid kunt regelen. Met dit systeem bestuur je alle verlichting in huis, de gordijnen of jaloezieën, de verwarming en de airco en deurcommunicatie. Met de ‘alles uit’-knop kun je bij het verlaten van het huis alle apparatuur die nog aanstaat in een keer uitschakelen. Dat is ook nog eens energiezuinig.

3. Hoe eenvoudig is domotica te bedienen?

Heel eenvoudig! Nadat het systeem is aangesloten, bestuur je je huis met de free@home-app op je smartphone of tablet, via de pc of via het wandpaneel van Busch-free@home® zelf. Je kunt hier zelfs gebruik maken van spraakbesturing. Om aan te geven hoe simpel het werkt: een commando als ‘licht aan in woonkamer’ is al genoeg om je woonkamer in de juiste sfeer te zetten. In dit filmpje zie je hoe eenvoudig de app werkt.

4. Kun je domotica in elk huis installeren?

Ja, dat kan, en daarvoor hoef je niet te gaan hakken en breken. Laat je een nieuw huis bouwen, dan kun je de elektromonteur vragen direct de juiste kabels aan te leggen voor het systeem. Op die manier is alles mooi weggewerkt. Wil je domotica in je bestaande woning toepassen, dan kun je gebruikmaken van het nieuwe wireless systeem van free@home.

5. Hoe stel je persoonlijke scènes in?

Via de pc of de tablet kun je via de free@home app scènes instellen. Een scène is een koppeling van diverse schakelacties aan een commando. Zo kun je bijvoorbeeld de scène tv-kijken maken. In de app kun je de lampen selecteren die je aan deze scène wilt koppelen, net als bijvoorbeeld de verwarming en de jaloezieën. Wil je de lampen gedimd hebben als je tv kijkt? Dan geef je hier aan met hoeveel procent. Op deze manier kun je allerlei scènes maken, waardoor je met een druk op de knop de gewenste sfeer in huis krijgt.

6. Hoeveel personen kunnen gebruik maken van een domoticasysteem?

Zoveel als jij wilt. Via het configuratiesysteem voeg je nieuwe gebruikers toe en geef je aan wat zij mogen doen. Hebben ze toegang tot de bediening, dan kunnen ze wel gebruik maken van het huisbesturingssysteem, maar kunnen ze geen wijzigingen aanbrengen in bijvoorbeeld de scènes.

7. Kan ik ook op afstand en buitenshuis een domoticasysteem bedienen?

Zeker! Wat dacht je van de alles uit-knop, zodra je de deur uitgaat, of even de verwarming aanzetten vlak voordat je thuiskomt. Ideaal! Ook fijn: mocht je onverwacht langer wegblijven, dan kun je via het systeem de gordijnen sluiten en hier en daar verlichting aandoen, waardoor het lijkt alsof je wel thuis bent.

8. Hoe betaalbaar is een domoticasysteem?

Tot voor kort waren domotica-systemen onbetaalbaar voor de ‘gewone man’. Busch-Jaeger wilde juist een oplossing ontwikkelen die voor iedereen bereikbaar is. Wil je weten wat het huisbesturingssysteem van jouw dromen kost? Kijk op de website van Busch-Jaeger om een elektro-installateur bij jou in de buurt te vinden om je verder te helpen.

9. Kan ik ook nog de ‘normale’ schakelaars aan de muur blijven gebruiken?

Wil je nog geen afscheid nemen van wandschakelaars: dat hoeft ook niet. Van hetzelfde systeem kun je slimme schakelaars laten installeren, waarmee je bijvoorbeeld de verlichting bedient, of de gordijnen open en dicht doet. Je kunt zelfs een paniekknop laten installeren, bijvoorbeeld naast je bed, waarmee je bij onraad in een keer alle verlichting in huis aan doet.

Over Busch-free@home

Busch-free@home® van Busch-Jaeger, is een huisbesturingssysteem dat van elk huis eenvoudig een intelligente omgeving maakt. Favoriete instellingen zijn te kiezen met een slimme schakelaar op de wand of (op afstand) met tablet of smartphone. Intuïtief, praktisch, comfortabel en energie-efficiënt. Met Busch free@home® word je dirigent van je eigen woning. Kijk voor meer informatie op www.busch-jaeger.nl. Wil je zien hoe free@home werkt? Bekijk dan het youtube-kanaal van Busch-Jaeger eens.

Bron: in samenwerking met Busch-Jaeger

nog meer: wooninspiratie