WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pimp je tweedehands vondst: 5 creatieve ideeën van woonprofessionals

Een best kek tafeltje van de kringloop, een caféstoel gevonden op straat, het oude kastje van een familielid: geef ze nieuw leven door ze persoonlijk te pimpen. Zo ben je duurzaam bezig, met als bonus een uniek meubelstuk. Nog wat inspiratie nodig? Vijf creatieve woonprofessionals gingen je voor; zo pimp je tweedehands!

vtverbouwen in samenwerking met Milieu Centraal

Het lectuurtafeltje van interieurontwerper Karen Verhoeven

Het was even een klus, maar het resultaat is dan ook prachtig. Karen wist zowel het blad als de lectuurbak van dit vintagetafeltje een metamorfose te geven. Toen ze hoorde dat bij haar in de buurt essen werden gekapt, heeft ze gevraagd of ze de resten mocht gebruiken. Dat is verzaagd tot kleine latjes en in visgraatmotief gelegd. Met leren veters en koperdraad kreeg de lectuurbak een opfrisser. Meer inspiratie van Karen: studio-hjemmeby.nl, @studiohjemmeby.

3x tips voor duurzaam klussen

Weinig impact, groot plezier

De beloning is groot als het lukt om een kast op te knappen of een vloertje te leggen. Maar nog meer voldoening geeft het als je de klus duurzaam voor elkaar krijgt, met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Dat kan door schadelijke stoffen te mijden en bewust voor goede materialen te kiezen. Materiaal hergebruiken is nóg duurzamer.

Neem je tijd

Duurzame keuzes maak je meestal niet in een split second. Neem de tijd om uit te zoeken wat het beste materiaal is voor je klus. Veel materialen zijn ook verkrijgbaar met minder impact op het milieu. Denk aan materialen die opnieuw te gebruiken zijn, bijvoorbeeld te vinden bij een tweedehands bouwmarkt.

Something old, something new

Something borrowed, something blue… Het bekende bruiloftsrijmpje gaat in deze tijd meer op dan ooit. Een mix van erfstukken, gepimpte tweedehands items en een mooi nieuw designstuk staat garant voor een inspirerend, duurzaam én tijdloos interieur.

pimp tweedehands

Tip: de rode verfdip en de friswitte band geeft de caféstoelen

een eigentijdse look

De caféstoelen van interieurontwerper Jantien Broere

Bij het sluiten van een bruin café in de buurt werden de stoelen in een container gedumpt. Jantien zag haar kans schoon en vroeg of ze er een paar mocht meenemen. Ze had al meteen gezien dat de stoelen nog in prima staat waren. Een beetje oubollig misschien, maar na een algehele opknapbeurt loste ze dat op door de poten een eigentijdse rode verfdip te geven met een friswitte band. Zo pimp je tweedehands. Meer inspiratie van Jantien: designstudiojantienbroere.nl, @designstudiojantienbroere.

Anne-Claire: “De oude sleutelplaatjes van de kringloop bleken

perfect te passen”

Het kastje van interieurontwerper Anne-Claire Martens

Zo lang ze zich kan herinneren, stond dit kastje in de kamer van haar vader. Uiteraard wilde Anne-Claire het in ere houden, maar het was wel tijd voor een flinke opknapbeurt. Pimp je tweedehands vondst! Ze begon met een paar lagen krijtverf in een fraaie oudroze kleur. Het beslag verving ze door knoppen van gerecycled messing. Bij de kringloop vond ze oude sleutelplaatjes die perfect bleken te passen. Meer inspiratie van Anne-Claire: anneclairemartens.com, @anneclairemartens.

Liever duurzaam

Thuis ook milieuvriendelijk aan de slag? We geven alvast wat tips.

• Koop niet te veel verf voor een klus, dan heb je ook weinig restjes. Kies wel de juiste kwaliteit, zodat de verflaag lang meegaat. Een keurmerk helpt bij het kiezen van verf. Doe de check op keurmerkenwijzer.nl.
• Kies voor behanglijm die je zelf aanlengt met water in plaats van een kant- en-klare emmer. Het overgebleven lijmpoeder kun je dan later nog eens gebruiken.
• Let bij hout op het keurmerk, dan weet je of het duurzaam is gekapt.
• Gebruik geen verf in spuitbussenmet de drijfgassen propaan, (iso)butaan en lachgas. Die eerste twee zijn vluchtige organische stoffen die bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor de gezondheid. Lachgas is een sterk broeikasgas.
• Heb je nog oude gloeilampen of halogeenlampen in huis? Het is beter om die te vervangen dan te wachten tot ze stuk gaan. De extra energie die ze nu gebruiken, spaar je dan uit. Deponeer de oude lampen in een Wecycle-bak, te vinden bij bouw- en supermarkten.

Slimmer ontwerpen, langer gebruiken en beter wegdoen: dat zijn de drie pijlers van duurzaam klussen & verbouwen. Lees alle tips op milieucentraal.nl/verbouwen.

pimp tweedehands
pimp tweedehands

Het DIY-behang van interieurstylist Jet van der Graaf

Wie dit ziet, bekijkt oude boeken voortaan met andere ogen. Want… kan het misschien ook behang worden? Jet laat zien dat alles mogelijk is. Op rommelmarkten en in kringloopwinkels vind je volop boeken waarvan de pagina’s, al dan niet geïllustreerd, nog een prachtige kans kunnen krijgen aan de muur. Zin gekregen? Op zootjegeregeld.nl vind je alle aanwijzingen om zelf aan de slag te gaan. Meer inspiratie van Jet ontdek je op jetvandergraaf.nl en @jet.vandergraaf.

Tip: een duurzame bos? Pak de fiets en haal de mooiste verse bloemen uit een pluktuin, als die in de buurt is. Of google een goed adres waar

biologische bloemen te koop zijn

Het bijzettafeltje van blogger Wilma Kerpel

Op het eerste gezicht misschien niks bijzonders, maar toen Wilma dit oude tafeltje zag staan in een grote loods, begon het direct te kriebelen. Na een korte check – het was gelukkig nog stevig en stabiel – nam ze het mee naar huis om op te knappen. Met wat schuurwerk en twee kleuren verf was de ‘pimp je tweedehands vondst’-metamorfose al een feit. Zie hier de bijzondere aanwinst: met lichtgroen blad en een diepzwarte poot. Meer inspiratie van Wilma ontdek je op @kringloopschat.

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.nog meer: wooninspiratie