WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Koophuis? 5 slimme tips die je niet wil missen voor je belastingaangifte

Kocht of verkocht jij vorig jaar je huis? Grote kans dat jij het liefst urenlang wooninspiratie opdoet. Heerlijk, maar maak ook tijd voor je belastingaangifte! Want het kopen, verkopen en verbouwen van je huis heeft gevolgen voor je aangifte over 2019. Om je te helpen zet de Belastingdienst 5 tips op een rij voor het indienen van een goede en volledige aangifte vóór 1 mei.

In opdracht van de Rijksoverheid

Tip 1: Alle gegevens verzamelen

Een goed begin is het halve werk. Zoek daarom eerst alle documenten bij elkaar. Vooral als je een huis kocht, heb je best wat nodig. Zo zijn onder meer de factuur van je notaris en hypotheekadviseur, de jaaropgaaf van je hypotheek, een overzicht van de taxatiekosten en de WOZ-waarde van je huis noodzakelijk. Op belastingdienst.nl/aangifte vind je een overzicht met alle benodigde documenten.

Tip 2: Huis & hypotheek

Als je vorig jaar een huis kocht of je hypotheek veranderde, kun je de kosten die je maakte voor de financiering eenmalig aftrekken. Zoals de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en notariskosten voor de hypotheekakte. Er zijn ook eenmalige kosten die niet aftrekbaar zijn, bijvoorbeeld de makelaarskosten. Op de belastingdienst.nl/koopwoning vind je alle aftrekposten voor huiseigenaren.

Tip 3: Denk aan je hypotheekrenteaftrek

Naast kosten die je eenmalig kunt aftrekken, is de rente die je betaalt over de hypotheek onder voorwaarden aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Het is mogelijk dat je de teruggave vorig jaar al kreeg in je Voorlopige Aanslag. Daar koos je dan eerder voor. Goed om te weten: als je vorig jaar je huis met overwaarde of een restschuld verkocht, heeft dit misschien gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Op belastingdienst.nl/koopwoning vind je meer informatie.

Tip 4: Fiscaal partner

Als je een fiscaal partner hebt, kan dit voordelen hebben. Je mag aftrekposten tussen jullie beiden verdelen. Hierdoor krijg je mogelijk meer belasting terug. Houd wel in je achterhoofd dat de verdeling invloed kan hebben op eventuele toeslagen. Hiervoor kun je op belastingdienst.nl/toeslagen een proefberekening maken.

Tip 5: Hulpteksten

Héél handig: dit jaar verbeterde de Belastingdienst de hulpteksten op basis van de feedback van burgers en ondernemers. Bijvoorbeeld over de eigen woning. Dus heb je tijdens het doen van je aangifte een vraag? Klik dan op het vraagteken, dan verschijnt er meer informatie.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/aangifte en doe je aangifte voor 1 mei 2020.

nog meer: wooninspiratie