WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Help: jaren ’30 huis isoleren zonder spouwmuur

Heel eerlijk: toen ik droomde van een duurzaam huis, dacht ik vooral aan zonnepanelen. Het is meteen heel zichtbaar dat je iets duurzaams doet, met een set panelen op je dak. Maar ik leerde al snel dat we eerst andere zaken moeten aanpakken. Zo is het belangrijk om te zorgen dat ons huis zo min mogelijk energie verbruikt. Hoe? Door het huis goed te isoleren. (in samenwerking met: Energie besparen doe je nu)

Begin bij de basis: de vloer

Hoe vind jij het in de winter zonder sokken? Koud hè? Hetzelfde geldt voor je huis. Als je de vloer goed isoleert heb je minder tocht & vocht in je woning. En warmere voeten.

Heb je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog? Goed nieuws, want dan is vloerisolatie heel eenvoudig. Er komt isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer. En op de bodem komt een folie, die vocht uit de grond tegenhoudt. Meestal is het binnen een halve dag klaar. Op de website Energie besparen doe je nu lees je meer over vloerisolatie, de kosten en het rendement.

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Tijdens de verbouwing van ons jaren ’30 huis gaan we vloerverwarming leggen. Dat betekent dat vloerisolatie extra belangrijk is, anders verwarmen we straks de grond onder ons huis in plaats van de woonkamer. Met goede isolatie warmt de vloer en dus ons huis sneller op en verbruik je veel minder energie.

Hoeveel je moet isoleren? Daarvoor kijk je naar de Rc – ofwel isolatiewaarde van het materiaal. Voor een gewone vloer moet dit minimaal 3,5 zijn. In ons geval met vloerverwarming kies je een Rc van 5 of hoger. Omdat we vloerverwarming leggen, kunnen we de vloer ook aan de bovenkant isoleren. Er zijn zelfs systemen waar de leidingen van de vloerverwarming in de isolatieplaten liggen. Dit maakt de vloer wel hoger en dat heeft weer gevolgen voor de deuren, aanrechthoogte en de eerste traptrede. Daarom werken we nu met een isolatiebedrijf aan een goed plan, voordat we aan de slag gaan.

Trek je huis ook een jas aan

Naast warme voeten is het isoleren van je gevel belangrijk. Bij een huis met een bouwjaar tussen 1920 en 1974 gaat isoleren het makkelijkst en goedkoopst via de spouw. Dat is de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Wist je dat je spouwmuurisolatie binnen 4 jaar terug verdient? Echt de moeite waard dus.

Een woning uit een ander bouwjaar? Bij huizen van na 1991 is de gevel voldoende geïsoleerd. Bij huizen tussen 1975 en 1991 kun je deze aan de binnen- of buitenkant nog verbeteren. En is je huis van voor 1920? Ook dan kies je voor gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur.

Ons jaren ’30 huis heeft helaas geen spouw

Of nou ja, er is wel een spouw, maar die is te dun om goed te isoleren. Dat meet je eenvoudig zelf: is de dikte van je muur 25 centimeter of meer? Dan is je spouw breed genoeg. Maar ook zonder spouw is goed isoleren mogelijk: aan de buiten- of de binnenkant. Beide opties zijn duurder dan spouwmuurisolatie, maar hebben ook voordelen.

Gevel isoleren via de buitenkant

De isolatie komt dan aan de buitenkant tegen de muren. Je huis krijgt door isoleren dus letterlijk een warme jas aan. Daaroverheen komt stucwerk, steenstrips of gevelplaten, in de huidige stijl van je huis of juist heel anders als je dat wilt.

Er zijn ook systemen waarbij ze je huis in een paar dagen inpakken in een prefab systeem. Dit is een soort hoes die om je huis wordt geklikt. Deze nieuwe buitenkant maken ze in een fabriek inclusief driedubbel glas en alle benodigde techniek. Je kiest alles zelf, van kleur tot materiaal. Is in één keer ook de uitstraling van je huis opgefrist.

Gevel isoleren aan de binnenkant met voorzetwanden

Door karakteristieke details, zoals de erker en overstek van het dak, is isolatie van ons huis via de buitenkant niet mogelijk. Daarom kiezen we voor voorzetwanden: een laag isolatie voor je muur aan de binnenkant van je huis. Daar moest ik zelf wel even aan wennen, want zo’n voorzetwand is al gauw 10 centimeter dik.

Maar voorzetwanden hebben ook voordelen. Zo blijft onze jaren ’30 woning aan de buitenkant mooi zoals ‘ie is. Voorzetwanden hoeven vaak niet gestuct te worden, dat scheelt weer kosten. En het levert een behaaglijk huis op, omdat je goed isoleert. Dat is niet alleen fijn in de winter, maar ook in de zomer – lekker koel!

Jaren ’30 huis isoleren met voorzetwanden

  • Een veelgekozen optie is PIR, een hard kunststofschuim. Je kunt losse PIR platen gebruiken en daar gipsplaten op maken. Maar er zijn ook snelbouwsystemen, die meteen afgewerkt zijn. Voor ons huis willen we minimaal isolatiewaarde Rc 4 halen. PIR heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor de voorzetwanden relatief dun zijn: zo’n 9 centimeter.
  • Multipor is ook een optie: een isolatieplaat van kalk, cement, zand en water. Het is een cellenbeton: luchtbellen maken het materiaal extra isolerend. Voor een Rc van 4 heb je een wand van 18 centimeter dik nodig.
  • Je kunt ook kiezen voor een houtskelet gevuld met natuurlijke isolatiematerialen zoals jute of houtvezel. Dan haal je met 16 centimeter een Rc van 4.

Wij schakelen een professional in voor advies voordat we voorzetwanden plaatsen. Zij weten welk materiaal bij ons huis past en wat we verder nodig hebben om de voorzetwanden goed en mooi te plaatsen. En dan, aan de slag!

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | foto huis: poppenhuis Ferm Living, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint, blauwe Métisse wandisolatie katoen, grijze iCel vloerisolatie van oude kranten, alle isolatie via Eco-bouwmaterialen, houten poppenmeubels Petit Amélie,, houten auto Floris Hovers voor Ikonic Toys, houten bomen Grimm’s | moodboard: grijze verf kleur Poes van Mommy Paint, bruine dakisolatie thermo Jute en Hemp, blauwe Métisse wandisolatie katoen, grijze iCel vloerisolatie van oude kranten, alle isolatie via Eco-bouwmaterialen.

Shop

nog meer: wooninspiratie