WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plek voor iedereen in een groot huishouden

Hebben jullie een samengesteld ‘gezin’ en willen jullie gaan samenwonen? Dan zijn er een hoop praktische zaken waarmee je rekening moet houden. Houden jullie één van de bestaande huizen aan, of kopen jullie samen iets nieuws? En hoe zorg je ervoor dat iedereen een eigen plekje heeft? Wij geven je een aantal tips. (in samenwerking met Argenta)

Een nieuwe samenstelling, een nieuw huis

Ben je zover dat jullie gaan samenwonen, dan is de belangrijkste vraag: waar gaan jullie dat doen? Wellicht is een van jullie beiden woningen groot genoeg. Maar is dat niet het geval, dan zullen jullie op zoek moeten naar een ander huis om de nieuwe samenstelling een plek te geven.
Kijk naar jullie startsituatie op financieel gebied en leg afspraken vast. Als je met je nieuwe partner een huis koopt en niet getrouwd bent, doe je dat met een samenlevingscontract. Hierin maak je afspraken over wie welk deel van de hypotheek betaalt. Of hoeveel vermogen jij of je partner inleggen. En je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar leg in het samenlevingscontract ook vast hoe de inboedel wordt verdeeld mochten jullie ooit uit elkaar gaan.

Allemaal even welkom

Jullie huis moet een plek zijn voor iedereen in de nieuwe samenstelling. Dat geldt ook voor de kinderen. De frequentie van hoe vaak zij er zijn, mag geen maatstaf zijn voor hun thuisgevoel. Laat iedereen in het gezin meehelpen en denken over de inrichting, verdeling van de slaapkamers en het meenemen van eigen spullen. Zijn er voldoende slaapkamers of is het mogelijk om een ruimte in tweeën te splitsen? Plaats bijvoorbeeld op zolder aan beide zijdes van het dak een dakkapel, een flinke investering, maar wellicht dé oplossing om te zorgen dat elk gezinslid een eigen plek heeft.

Ieder z’n eigen plek

Behalve naar de slaapkamers, is het verstandig om ook naar het meubilair in de woon- en eetkamer te kijken. Wisselt het aantal huisgenoten wekelijks, dan kan een bank met losse compartimenten bijvoorbeeld een flexibele oplossing zijn. Qua eettafel en -stoelen is een eettafel met bank misschien een goed idee. Zo creëer je meer zitplaatsen dan met losse stoelen. Denk ook na over de tafelschikking, dat is soms even experimenteren. Bespreek met je kinderen wanneer zij zich het prettigst voelen en wat volgens hun een fijne tafelschikking is.

Financiële consequenties

Als jullie gaan samenwonen, heeft dit misschien invloed op de kinder- en/of partneralimentatie. Bekijk dit daarom goed, zo weet je wat er financieel maandelijks verandert. Partneralimentatie heeft invloed op de hoogte van je hypotheek, net als het fiscaal verleden van je ex-partner. Als je reeds hypotheekrenteaftrek hebt genoten, dan geldt die beperking ook voor de woning die je met je nieuwe partner koopt. Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je die voor een bepaald deel meeverhuizen. Er zijn voor- en nadelen bij een aflosvrije hypotheek, denk aan pensioenleeftijd of einde hypotheekrenteaftrek. Laat een adviseur jullie hierover informeren, jullie persoonlijke situatie doornemen en advies geven over de best passende hypotheek.

nog meer: wooninspiratie