WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het energiezuinig renoveren van een jaren ’30 huis

Eigenlijk kwamen we voor een ander huis in de straat, maar bij toeval reden we ineens langs ons droomhuis. Een vrijstaande jaren ’30 woning met een te koop bord in de tuin. Ingeklemd tussen weilanden aan de rand van Den Haag. De gemakken van de stad én ruimte en natuur. Het beste van twee werelden. Toch? (in samenwerking met Energie besparen doe je nu)

Een huis zonder verborgen gebreken

We bekeken het huis op Funda en regelden snel een bezichtiging. Vrienden en familie schrokken van de staat van de woning. Er is geen keuken of badkamer, er staat schimmel op de muren en de verwarming doet het niet. Of zoals iemand zei: het huis heeft in ieder geval geen verborgen gebreken, eigenlijk alles moet gedaan worden.  En dat klopt. Maar wij zagen juist een kans. Omdat we toch alles gaan verbouwen, kan het in één keer goed. En in ons geval betekent goed: helemaal duurzaam gerenoveerd én van het gas af.

Onze zoektocht naar een duurzaam huis

We wonen nu in een fijne benedenwoning in Den Haag. Ook binnen een VVE zijn er mogelijkheden om energie te besparen. Maar dat moet gezamenlijk besloten en betaald worden. Dat duurt wel even, in een VVE met 24 leden. En dus gingen we op zoek naar een huis waar we zelf kunnen beslissen dat we zo duurzaam mogelijk willen wonen.

Als je een bestaand duurzaam huis zoekt, kijk je naar het energielabel. Dat gaat van label G – zeer onzuinig – naar label A – zeer zuinig. Onze wens? Label A natuurlijk! Alleen kom je dan meestal uit bij een nieuwbouwhuis. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe huizen gebouwd naar het nul-op-de-meter concept. Dat betekent dat een huis evenveel (of zelfs meer) energie opwekt dan het gebruikt.

Het is goed dat nieuwe huizen duurzaam zijn, maar wij zien juist de uitdaging in het verduurzamen van een huis dat er al is. Huizen gebouwd in 2000 en daarna zijn goed geïsoleerd. Tijd om ook de huizen die er al langer staan, klaar te maken voor de toekomst.

Van energielabel G naar A

Binnenkort krijgen we de sleutel van ons jaren ’30 huis met energielabel G. Het doel is een grote labelsprong: van G naar A. Trouwens niet alleen omdat we duurzaam leven en kicken op het bereiken van label A. Maar ook omdat het ons thuis comfortabeler maakt om in te wonen en in de toekomst geld bespaart.

Waar begin je bij zo’n enorm project? Via Energie besparen doe je nu las ik welke maatregelen bij ons huis passen. Alles staat eenvoudig, per stap beschreven, dus er zijn ook mogelijkheden als je niet je hele huis op z’n kop wil zetten. Je leest er concrete tips voor iedere huizenbezitter: of je nu in een appartement of hoekwoning woont. En of je huis recent gebouwd is of al 100 jaar geleden.

Zo heb ik al geleerd dat isoleren het startpunt is. En dat je met goede isolatie al gauw 1.000 euro per jaar op je energierekening bespaart. Het maakt je huis warmer in de winter en koeler in de zomer. En dus gaan ook wij eerst aan de slag met de muren, het dak, de vloer en het glas. Daarna volgt de warmtepomp en nemen we zonnepanelen. In deze serie deel ik de keuzes die wij maken en waar je op kunt letten voor je eigen huis.

We noemen ons project de Groene School

Onze aanwinst was voorheen de conrectorswoning van de naastgelegen school, die letterlijk de Groene School heette. Kinderen leerden hier over het verzorgen van dieren en planten. En nu gaat dit huis ons alles leren over het energiezuinig renoveren van een jaren ’30 woning. Want er kan van alles, ook met een ouder huis.

En tot slot: als je denkt waar beginnen ze aan… Ik zal niet ontkennen dat we het ook best een spannend project vinden. Maar we geloven dat het kan, van bouwval tot duurzaam droomhuis. Lees je mee?

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | voor: poppenhuis Ferm Living, pegdolls zelfgemaakt, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint. | na: poppenhuis Ferm Living, pegdolls zelfgemaakt, houten poppenmeubels Petit Amélie, dakisolatie thermo Jute en Hemp, Métisse wandisolatie katoen, iCel vloerisolatie van oude kranten, alle isolatie via Eco-bouwmaterialen, HR triple glas Glaswacht Den Haag, terracotta zonnepaneel Exasun, fiets Modelbouw Krikke, houten bomen Grimm’s, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint.

nog meer: wooninspiratie