WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Groen, groener, groenst: inspiratie voor je muur

Wij zijn fan van groen! Wil jij niet alleen groen maar ook een beetje Brits erfgoed in huis halen? Little Greene heeft in samenwerking met National Trust een kleurenkaart met 31 geweldige groentinten uitgebracht, waarvan er 20 een historische oorsprong hebben. Wij lichten de mooiste tinten en hun achterliggende verhalen toe. (in samenwerking met Little Greene)

Kleuren: Sage & Onions 288 & Tea with Florence 310

Sprekend

Wist je dat het tuinhek van de beroemde auteur Beatrix Potter (van Pieter Konijn) deze felgroene tint had? Dit tuinhek is ook terug te zien in het door Beatrix Potter geschreven kinderboek ‘The Tale of Jemima Puddle-Duck’. De naam Sage & Onions verwijst naar een scène uit dit boek, waarin de eend Jemima zonder het te weten ingrediënten verzamelt voor de sluwe Meneer Vos, die ‘s avonds gebraden eend op het menu heeft staan.

Kleurtip: mix dit opgewekte groen met een donkere vloer voor een dramatisch effect of gebruik juist lichte accenten voor een speels contrast.

Kleuren: Hidey Hole 307 & Loft White 222

Zongebleekt

Op een afgelegen landgoed in Hertfordshire staat tussen de bomen een klein hutje waar de 19e-eeuwse toneelschrijver George Bernard Shaw alle rust had om te schrijven en zijn personages ontwikkelden die hem later een Nobelprijs en Oscar zouden opleveren. Het huisje was gebouwd op een ronde stalen baan die kon draaien, zodat Shaw de hele dag in de zon zat. Zijn knusse hideaway was aan de binnenkant geverfd in een bleekgroene tint, wat inspiratie was voor de tint Hidey Hole.

Kleurtip: combineer deze bleekgroene kleur met natuurlijke materialen als riet en blond hout voor een lichtvoetig geheel.

Kleuren: Tea with Florence 310 & Harley Green 312

Ton sur ton

Een kleur tussen blauw en groen in, Tea with Florence heeft zijn naam te danken aan de Chinese kamer in Claydon House in Buckinghamshire, een kamer die wordt gezien als het mooist overgebleven voorbeeld van Chinoiserie in Engeland. Hele generaties van de Verneys-familie gebruikten deze als privé zitkamer en om thee te drinken met gasten, waaronder ook Florence Nightingale. Ze werd een regelmatige gast en bewoonde uiteindelijk zelfs een aantal kamers in Claydon House.

Kleurtip: Combineer Tea with Florence met het diep donkergroene Harley Green, ze halen het mooiste in elkaar naar boven en ogen samen een stuk minder heftig.

Kleuren: Jewel Beetle 303, Chocolate Colour 124 & Pique 299

Juweeltje

In 1889 werd de beroemde Shakespeare actrice Ellen Terry als Lady Macbeth vereeuwigd door schilder John Singer Sargent. In dit schilderij draagt Ellen een spectaculaire groene jurk, die geborduurd is met goud en versierd met duizenden vleugels van de groene juweelkever. Deze iriserende kleur was uitgangspunt voor de tot de verbeelding sprekende tint Jewel Beetle.

Kleurtip: Combineer dit diepgroen met een wittint in dezelfde kleurschakering. Pique heeft een citrusachtige afwerking en haalt Jewel Beetle extra op.

Over de kleurenkaart

De GREEN kleurenkaart is een vertaling van een uitgebreid verfonderzoek in huizen en tuinen van National Trust erfgoed, die verdeeld over Engeland, Wales en Noord-Ierland liggen. Twintig kleuren zijn geïnspireerd op historische plekken in het Verenigd Koninkrijk, de andere kleuren komen uit het omvangrijke archief of van de huidige kleurenkaart van Little Greene. De tinten zijn onderverdeeld in ‘groenfamilies’ grijsgroen, neutraal groen, geelgroen, blauwgroen en turquoise groen.

Bron: in samenwerking met Little Greene

nog meer: wooninspiratie