WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met deze woontips hou je tijd over

Misschien heb je de term ‘domotica’ weleens voorbij zien komen. Het omvat alle nieuwe technieken die het leven gemakkelijker, slimmer en leuker maken. Je bestuurt er de verlichting mee, sluit de gordijnen en bedient de thermostaat, allemaal met één druk op de knop. Vier slimmigheden op een rij waar je straks niet meer zonder wilt. (in samenwerking met Busch-Jaeger)

1. Mag het licht uit?

Terwijl je op pad bent, ga je ineens aan jezelf twijfelen. Zit de deur op slot, heb ik de lichten thuis wel uitgedaan en had ik de verwarming nou lager gezet? Herken je dat? Geen zorgen, je bent niet de enige die dit overkomt. Er bestaat zelfs een heus woord voor: aanlaatstress. Met het huisbesturingssysteem Busch-free@home heb je daar nooit meer last van.
Het beschikt namelijk over een alles-uit-functie die je via een schakelaar in huis bedient, maar ook op afstand, via je computer, tablet of smartphone. Op die manier zet je alle apparaten in huis tegelijkertijd uit en hoef je nergens meer over te dubben. Wel zo makkelijk en veilig, en omgekeerd werkt het ook. Als je thuiskomt, kun je met diezelfde knop alles – of alleen de verlichting en de verwarming – weer aanzetten.

2. Energie besparen met je zonwering

Automatisch de zonwering omhoog of omlaag laten gaan, bezorgt je het ultieme gebruiksgemak en is ook nog eens energiebesparend. Door screens of rolluiken op de juiste manier in te zetten, hoef je ’s winters minder te stoken en heb je ’s zomers een heerlijk koel huis.

Is het overdag koud buiten, dan gebruik je het zonlicht om de temperatuur in huis zoveel mogelijk te behouden en verwarmingskosten te besparen. Programmeer de zonwering dan zo dat het ‘s avonds automatisch sluit. Je isoleert het huis ermee en de warmte blijft binnenskamers. In de zomer houdt het systeem de warmte overdag juist buiten de deur.

3. Loopt als een zonnetje

Het aantal zonnepanelen in ons land neemt flink toe. In de eerste helft van dit jaar is er een recordaantal aan panelen geïnstalleerd. De belangrijkste redenen? Zelf duurzame stroom opwekken is goed voor het milieu en bovendien fijn voor je portemonnee. Heb je zonnepanelen op je dak, dan bepaal je met een intelligente opslagoplossing gekoppeld aan het domotica systeem zelf hoe en wanneer je jouw opgewekte zonne-energie optimaal inzet. Zet de zonne-energie bijvoorbeeld direct om in energie om je vaatwasser, televisie, of computer te laten functioneren.

4. Warmer of kouder in huis

Met een slimme thermostaat en airconditioning spring je efficiënt om met de kamertemperatuur. Een domotica systeem bedient de verwarming en airco op afstand. Pas wanneer je echt naar huis gaat, geef je via je smartphone een seintje aan de verwarming of airco zodat die het huis verwarmt of afkoelt tot de gewenste temperatuur.

En je stelt de temperatuur niet alleen op bepaalde tijden in, het is ook mogelijk om dit per ruimte te regelen. Kom je net uit je werk, dan wil je waarschijnlijk een warme keuken en woonkamer. De badkamer hoeft op dat moment niet verwarmd te zijn. Later op de avond of ’s ochtends is het juist prettig dat de temperatuur daar wel aangenaam aanvoelt. Zo heb je het energieverbruik van je huis compleet in eigen hand.

Kijk wat er bij jou in huis allemaal mogelijk is.

Bron: (in samenwerking met Busch-Jaeger)

nog meer: wooninspiratie